• 13

Svi ćemo plivati u nafti! Kako smo se uopšte našli u ovoj situaciji?

Umete li da plivate?

 • 13
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena, grafikon pada, novac

Foto: Shutterstock

Šta se dogodilo sa naftom? Ovo je pitanje koje ne se ne postavlja samo danas kada je nafta otišla u minus, već pitanje koje traje duže od mesec dana.

Pratite uživo na našem portalu šta se dešava sa cenom nafte.

23. januar: Vuhan je blokiran zbog izbijanja korona virusa. Drakonske mere izazvale su zabrinutost zbog potrošnje nafte i industrijske proizvodnje, mada je u to vreme pogled bio ograničen na kinesku domaću potrošnju i sa tim povezana pitanja isporuke lanca snabdevanja.

14. februar: Prva smrt povezana sa korona virusom van Kine, u Francuskoj. Strah od globalne pandemije počeo je da prožima tržište nafte.

5. mart: OPEK je održao vanredni sastanak između svojih članica i članova izvan OPEK-a, pre svega Rusije. Kao država koja nije članica OPEK-a, Rusija je držala većinu pregovaračke moći u prethodnim godinama, kao važan član u odlučivanju o pitanjima proizvodnje. Rusija ima niži fiskalni stepen od zemalja sa Bliskog istoka zbog svog računovodstva i raznolike ekonomije. Tokom godina, Rusija je bila manje voljna da smanji proizvodnju kao meru za podsticanje cene nafte.

8. mart: Pregovori OPEK + i Rusije su propali. Rusija smatra da nijedno smanjenje ne bi ublažilo poremećaje potražnje prouzrokovano ograničenjem putovanja. Arapi misle da će rezanje nafte pružiti podršku tržištu.

Prisiljavajući Rusiju da se vrati pred pregovarački sto, OPEK je odlučio umesto toga da poveća proizvodnju kako bi pregovarački ulog bio veći. Saudijska Arabija je najavila povećanje proizvodnje nafte na preko 10 miliona barela dnevno, uz gornju granicu od 12 miliona barela dnevno, što je kapacitet Saudijske Arabije. Kolektivno, celokupna strana proizvođača nafte stvorila je 28 miliona barela dnevno - viška.

Ostatak marta: Tokom meseca marta situacija sa virusom se značajno pogoršala. Kako je sve više zemalja zapalo u blokadu, strana potražnja naftnog tržišta se zaustavila. Tokom ovog vremenskog perioda, SAD su takođe razmislile o smanjenju proizvodnje kako bi pomogle u jačanju industrije. Zabrinutost zbog prekrivanja na strani ponude se pojačala tokom ovog vremenskog perioda.

9. april: OPEK + je održao još jedan vanredni sastanak koji je završen 9. aprila. Na ovom sastanku, proizvođači su se složili da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Ovo je najveći pad proizvodnje od finansijske krize. Međutim, to je takođe došlo od visokog nivoa proizvodnje krajem marta. Sa novim rezom, tržište i dalje ima oko 20 miliona barela dnevno viška.

Ostatak aprila: Smanjenje proizvodnje nafte nije prekidač. Smanjivanjem proizvodnje, većina proizvođača još uvek nastavlja nivo proizvodnje, ali većinu proizvodnje skladišti i ne stavlja na tržište. To je zbog nijanse u tehnologiji proizvodnje, korišćenju zemljišta i drugim pitanjima prava na minerale. U međuvremenu, skladišta širom sveta počela su da se pune i svetu je nestalo skladišta nafte.

Da li bi izgledi bili drugačiji da se OPEC + odlučio da smanji priliv početkom marta umesto povećanja? Možda. Svet sada ima oko 20 miliona barela dnevno viška goriva. U normalnim okolnostima, svetska potrošnja iznosi oko 93 miliona barela dnevno.

Šta to znači za naftnu industriju?

Kompanije za skladištenje nafte i logističke kompanije po ovom scenariju, osetile bi trenutno povećanu potražnju. Međutim, veliki deo kapaciteta je fiksiran i teško je povećati ih u kratkom roku, čak i pri većoj potražnji. Kompanije za proizvodnju nafte u SAD-u potencijalno bi mogle da izađu iz pandemije bez masovnog bankrotiranja.

Međutim, pitanje svih pitanja sada, kada svet pliva u nafti, posebno u sirovoj nafti je - da li može da se drži glava iznad nafte?

Video: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mladenovic Mihajlo

  Ni jedna drzava na kugli zemaljskoj ne uzima veci deo cene za gorivo od Srbije,citaj lopovski cirkus.Eto odakle nam pare koje se iznenada pojavise u izobilju u svim fondovima.Do juce smo bili skomnih ili nikakvih mogucnosti ,pa smo penzionerima uzimali znacajni deo posteno zaradjenih penzija(koje nikada nismo vratili),a danas kad je ekonomska ,svetska katastrofa nas ministar iznosi podatak da smo puni para? Da nije smesno bilo bi zalosno....

  24
  3

  Podelite komentar

 • Siniša

  Zato je kod nas cena sigurna!

  17
  0

  Podelite komentar

 • Rep. Srpska

  Bar nešto dobro za ovaj napaceni narod...

  4
  3

  Podelite komentar

Google preporuke