• 1

Ovaj bizaran pad cene nafte nije tako loš kao što se čini, evo zašto

Terminski ugovori se odnose na cene ugovorene za mesec, dva ili tri, a spot trgovanje odnosi se na kupovinu nafte u "fizičkom obliku", u realnom vremenu. Ugovor za isporuku u junu bio je 16% niži i iznosio je 21,04 dolara po barelu

  • 1
nafta, cena, gorivo, korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Foto: Shutterstock

Upravo se dogodilo nešto što se nikada nije dogodilo na naftnom tržištu - negativne cene naftnog ugovora.

Iako mnogi to gledaju sa negativne strane, i misle da je ukupna cena nafte negativna, postoji nijansa. Slika na tržištu nije tako mračna kao što bi moglo da sugeriše trenutno stanje na grafikonu. Nafta svakako nije besplatna.

Ugovori su vezani za određeni datum isporuke. Pred kraj roka isteka ugovora, cena se obično konvertuje sa fizičkom cenom nafte, jer su krajnji kupci ovih ugovora subjekti poput rafinerija ili avio-kompanija koji će preduzeti stvarnu fizičku isporuku nafte.

Terminski ugovori su na kraju ugovori za fizičku isporuku osnovne robe ili hartije od vrednosti. Dok neki ljudi na tržištu spekulišu ugovorima, drugi kupuju i prodaju, jer ih koriste za samu robu. Pred kraj isteka ugovora, trgovci tek počinju da kupuju terminski ugovor.

Oni koji ostanu u položaju do poslednjeg dana obično kupuju fizičku robu, poput rafinerije.

Ovaj ugovor, srednjoročni, koji je pao za više od 100% odnosi se za isporuku iz maja, a ističe kao što smo najavili, u utorak. Zbog pandemije korona virusa koji dovodi do neviđenog gubitka potražnje, a rezervoari za skladištenje brzo se pune, nema zahteva za tim naftnim ugovorom.

To je razlog zašto se to pretvorilo u negativno, što znači da proizvođači plaćaju da im ova nafta "skine s grbače".

Dakle, nakon što majski ugovor istekne u utorak, nafta će se vratiti iznad 20 dolara. Odnosno, toliko analitičari očekuju.

U prilog tome ide činjenica da je američki naftni fond koji prati cenu različitih naftnih fjučers ugovora, opao samo 10%.

Istovremeno, stotinak tankera već besciljno pluta okeanima u iščekivanju većih cena nafte, a trošak njihovog najma upeterostručio se. Analitičari navode da su cene svih tipova nafte u SAD-u i Kanadi niže u spot trgovanju nego u terminskim ugovorima.

Inače, situacija u kojoj su cene na spot tržištu manje od onih u terminskim ugovorima naziva se “contango tržištem”, a Michael Lynch iz Strategic Energy & Economic Research, kaže sa da smo u “istoijskoj, super contango” situaciji.

Nije zato čudno da su cene velikih naftnih kompanija pale u SAD-u, i to Ševron za četiri odsto, a Ekson Mobajl za 3,67 odsto.

Šta se dogodilo sa naftom? Ovo je pitanje koje ne se ne postavlja samo danas kada je nafta otišla u minus, već pitanje koje traje duže od mesec dana. Kako smo se uopšte našli u ovoj situaciji, čitajte u našoj posebnoj vesti. 

Imamo negativne kamatne stope, možemo li da imamo negativnu cenu nafte?

Pratite uživo na našem portalu šta se dešava sa cenom nafte.

Video: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremcica

    21. april 2020 | 00:08

    Bilo je i vreme da kod bas padne ispod 100din!!Dosta je bilo dranja nemaju vise izgovor za ove abnormalne cene u Srbiji!!Samo kod nas je gorivo preko 1.20evra!!!STRAAAASNOOOO PA DOKLE BRE VISEEE

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>