• 0

Država koja je jedini pobednik u haosu pada crnog zlata

Jedan je očigledan pobednik

  • 0
arapi arapski investitori, gradnja, gradiliste ulaganja biznis Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija će biti u najboljem položaju da ublaži uticaj neviđenog kolapsa cena nafte, saglasni su energetski analitičari.

- Saudijska Arabija i Rusija su ovde pobedile, ali to je vrlo pirovska pobeda - rekao Dejv Ernsberger, šef proizvoda za cene robe u S&P.

Rijad i Moskva već su dugo imali američke škriljce "na vidiku", nastavio je Ernsberger, "ali moraju da gledaju preko ramena, jer brent nije daleko, druga sirova merila nisu daleko iza"

Energetski savez između ćlanica OPEK, Saudijske Arabije i Rusije, odnosno grupa koja se često naziva i OPEK + dogovorio se početkom ovog meseca da će od 1. maja smanjiti nivo za 9,7 miliona barela dnevno na sirovom tržištu.

Ipak, analitičari i dalje ne očekuju da će to sveobuhvatno ublažiti zabrinutost od prekomerne ponude.

- Konačno, Saudijska Arabija je pobednik - rekao je Kristijan Malek, šef EMEA istraživanja u J.P. Morgan.

- Uspeli su da rano izađu i da prodaju naftu dok je postojala potražnja, a zatim su je povukli u svom poslednjem rezu - na šta mi gledamo kao na slab posao - dodao je on.

Malek je tvrdio da je "jedini izlaz" za naftna tržišta bio da OPEC + pregovara o mnogo dubljem smanjenju proizvodnje, sugerišući kako Rijad treba da razmatra nivo proizvodnje od čak 6 miliona barela dnevno.

Sledeći sastanak OPEC + zakazan je za 10. jun.

- Mislim da je situacija sledeća. Saudijci priznaju da im predstoje poslednji veliki ciklus, žele da se založe za to, ali podjednako imaju vrlo važan odnos sa Sjedinjenim Državama - a posebno sa Trampom - rekao je Malek.

- Nasuprot tome, tvrdio bih da je njihov odnos kritični put do ovog pregovora oko nafte, ali na kraju to nije sveti gral. Mislim da ć Arapi ići na varijantu da pregovaraju i ako to ne uspe, a Tramp ne bude ponovo izabran, oni će pobediti na naftnoj strani - dodao je.

Pratite uživo na našem portalu kretanje na tržištu nafte. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>