• 40
 ≫ 

Dan posle sloma nafte: U svetu šok, traži se krivac. Arapi uskoro slave, Tramp se javio, a mi čekamo

 ≫ 

Američka sirova nafta (West Texas Intermediate - WTI), jedna od najvažnijih tipova ovog energenta po kojoj se određuje cena na svetskim tržištima, sinoć je završila trgovanje na berzi sa negativnom cenom od minus 37,63 dolara za barel

  • 40
Nafta, gorivo

Foto: Shutterstock

Cene nafte na berzama potonule su na rekordni minimum, a jedna od najvažnijih tipova tog energenta po kojima se određuje cena na svetskim tržištima, takozvana West Texas Intermediate (WTI), je neposredno pred zatvaranje američke berze imala cenu od negativnih 37 dolara po barelu.

- WTI nikada pre ovoga u istoriji nije trgovala ispod nule

- negativna cena znači da vlasnici ugovora za isporuku nafte sada plaćaju drugima za skladištenje nekada dragocene tečnosti

- cena brenta, drugog referentnog tipa nafte je izgubila oko 7,6 odsto u odnosu na početak dana i sada vredi blizu 26 dolara

- veći deo trgovačke sesije cena se kretala na nivou od pre 40 godina, što je uticalo i da američke berze svoj dan završe u crvenom

cene nafte na berzama zapravo su fjučersi, odnosno ugovori za isporuku za sledeći mesec, odnosno za maj

20:00 Polako, dešavanja na naftnim tržištima okreću tas na strani ekonomije u Saudijskoj Arabiji. Već pod pritiskom da zaustavi širenje koronavirusa, najveći svetski izvoznik sirove nafte sada se priprema za dvostruki uticaj na svoju ekonomiju.

Po ceni od 20 dolara za barel, brent košta gotovo četvrtinu onoga koja Saudijskoj Arabiji treba da uravnoteži svoj budžet.

18: 32 Kongresmenka Aleksandrija-Okasio Kortez izbrisala je tvit u kome se čini da pozdravlja istorijski pad cena nafte.

 

Ona je to videla kao priluku da uloži u "zelenu infrastrukturu za spas naše planete“. - Apsolutno bi trebalo ovo da vidite - napisala je.

- Ovo, zajedno sa rekordno niskim kamatnim stopama znači da je pravo vreme za masovna ulaganja u zelenu infrastrukturu koja će spasiti našu planetu -

Trenutak kasnije, uklonila je post i zamenila ga mračnijim tonom, tvrdeći da je to „došao trenutak "prekretnice" za pokret klimatskih promena.

Nekoliko novinara međutim, nije joj to oprostilo.

18: 00 Ko je kome pretio

Saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman navodno je pretio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog smanjenja proizvodnje pre poplave tržišta, tako bar pišu arapski mediji.

- Poziv se završio loše - kažu izvori portala Middleeasteye.

Telefonski razgovor se desio prošlog meseca, a vrlo brzo je prerastao u viku. Poziv je održan neposredno pre sastanka Opec + 6. marta, na kojem glavni proizvođači nafte nisu uspeli da se dogovore o smanjenju proizvodnje.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman

Foto: Guliver/Leon Neal/Getty Images

- Princ je bio veoma agresivan i davao je ultimatum. Pretio je da će Saudijska država, ukoliko ne bude postignut dogovor, započeti rat s cenama. Razgovor je bio veoma ličan. Vikali su jedan na drugog. Putin je odbio ultimatum i poziv se završio loše - rekao je saudijski zvaničnik, koji je želeo da ostane anononiman.

16: 40 Krah cena na naftnim tržištima se proširio, budući da se ogroman pad preneo i na trgovanje fjučersima za junske isporuke, koje pogađa bizarna tenička anomalija - nedostatak fizičkog prostora u svetu za skladištenje.

Cena ove nafte u jednom trenutku pala nakratko za čak 42 procenta, na svega 11,79 dolara po barelu. Što se tiče WTI fjučersa za dostavu nafte u maju, trgovanje je bilo zanemarljivo, što ne čudi budući da danas ističe rok za ugovaranje majskih isporuka, a cena je ostala je ispod nula dolara i iznosila je minus sedam dolara za barel. Ali se malo popravila, posle poruke Trampa. 

 

Potres nije zaobišao ni severnomorsku naftu brent, čija je cena pala za 21 odsto, na 20,27 dolara za barel.

I, Trampu je pošlo za rukom

16: 25 Obećanje Donalda Trampa da će pomoći američkoj naftnoj industriji pomoglo je da se cene sirove nafte u SAD malo uvećaju

16: 00 Tony Yarrow, saradnik u Fondu za prihode Mudrih-a, sumnja da bi Trampova Bela kuća mogla da pomogne industriji koja je opterećena velikim dugovima.

- Pre dva meseca svet je koristio 100 miliona barela nafte dnevno. Danas nam kažu da je 70m. Deficit od 1,26 milijardi galona mora se sačuvati negde. Svetu je ponestalo skladišta, a cene su se srušile na negativne nivoe prvi put u istoriji. Situacija se može samo pogoršati. Da li bi američka administracija bila spremna da izbavi industriju škriljaca? Pitanje je -

15: 20 Tramp obećao: Pomoći ću 

 

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će obezbediti sredstva za naftnu industriju.

Kako prenose američki mediji, predsednik Tramp je obećao da će pomoći američkoj naftnoj i gasnoj industriji da se spreči dalji pad cena nafte.

14: 40 Saudijski rijal je pao na terminskom tržištu u odnosu na dolar. Na spot tržištu je vezan za američku valutu na nivou od 3,75 rijala za dolar, pa banke često koriste terminsko (forward) tržište za zaštitu od rizika

 

14: 26 Mohamed Ali Jasin, glavni direktor za strategije u kompaniji Al Dabi Kepital iz Abu Dabija, kaže da su snažna previranja na tržištu nafte uglavnom zasnovana na sentimentu tržišnih aktera.

- Ljudi ne shvataju zašto se ovo dogodilo tako odjednom ... Da li je to cena po kojoj vlade moraju da prodaju naftu? Odgovor je ne, ali biće potrebno neko vreme da to shvate - dodaje on.

nafta

Foto: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert, File

14: 15  Tržišta duga i akcija u zemljama Persijskog zaliva su potonula danas, a u padu je saudijska valuta rijal, nakon kolapsa fjučersa američke WTI nafte

Indeks saudijske berze Tadavul, TASI, izgubio je 1,5 odsto vrednosti na otvaranju trgovanja, a akcija naftne kompanije Aramko je pala za 1,7 posto.

Vrednost akcija na berzi u Dubaiju, merena indeksom DFMGI, oslabila je za 1,4 procenta, indeks berze u Abu Dabiju, ADI, skliznuo je za 0,5 odsto, a kuvajtski BKP je registrovao pad od 2, procenta.

13: 47 Saudijska Arabija će biti u najboljem položaju da ublaži uticaj neviđenog kolapsa cena nafte, saglasni su energetski analitičari.

13: 00 Simpsonovi predvideli da će nafta pasti na 0 dolara

 

Još jedno predviđanje ispostavilo se kao ispravno.  Simpsonovi su "predvideli"  da će se cena nafte srušiti na 0 dolara za barel.

12: 30 Stotine naftnih kompanija neće preživeti ovaj pad nafte. Očekuje se talas bankrota 

11: 30 Vučić o istorijskom padu nafte: Jasno vam je da niko ne može da zna šta će biti

Posle jučerašnje cene nafte, jasno vam je da niko u svetu ne može da predvidi šta će da se zbiva. Ali mislim da će Srbija nešto spremnije od ostalih u regionu, pa i u Evropi, prevazići ovu krizu - rekao e predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji obilazi radove na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta.

10: 45 Uprkos najnižoj ceni nafte u istoriji, u Hrvatskoj poskupeo benzin

Benzin u Hrvatskoj poskupeo je za kunu, dok će dizel pojeftiniti, objavio je portal cijenegoriva.info.

Portal navodi kako će 50 litara benzina od ove nedelje biti skuplji za kunu nego prošle nedelje, dok će ista količina dizela pojeftiniti za 12,5 kuna. Autogas biće povoljniji za 3,5 kune u odnosu na prošlu nedelju

10: 30 Ništa od oporavka, još

nafta

Foto: Printscreen

Cena američke sirove nafte jutros se kretala oko nule. U blagom plusu nalazila se vrlo kratko, da bi potom ponovo krenula naniže, do minus 4,43 dolara za barel.

U odnosu na juče, jutros je zabeležen rast od čak 88 odsto. Međutim i dalje je u minisu

10: 20 Američki indeksi su zabeležili težak pad, što je posledica velikih turbulencija na naftnom tržištu. Dau Džons pao je za 2,44 odsto na kraju od 23.650,44 bodova, dok je S&P 500 izgubio 1,79 procenata, na 2.823,16. Nasdaq Composite pao je 1,03 odsto na 8.560,73.

10: 10 Kada vozači u Srbiji mogu da očekuju još jeftinije gorivo, i šta se to upravo desilo na tržištu nafte

Što se tiče srpskog tržišta ono je stabilno u pogledu ponude, međutim i kod nas je tražnja na minimum. Svih derivate ima dovoljno a rafinerija nafte može odgovoriti i na veću tražnju i može podmiriti sve naše potrebe u najboljim danima. Veća ponuda od tražnje nesumljivo dovodi i do pada cena derivata nafte, svih derivate ne samo motornih goriva - napominje  Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo.

Najava pokretanja rada građevinske industrije neusmljivo je signal oporavka srpske ekonomije a time se očekuje i pojačan tražnja kako dizela tako i drugih derivata koji participiraju u ovoj delatnosti, dodaje naš sagovornik.

09: 50 Nafta je polako počela da se oporavlja

09: 30 Nije sve u nafti

Pad cena nafte je apostrofirao razorno dejstvo i intenzitet poremećaja na globalnom nivou izazvan pandemijom koronavirusa, koja je paralisala zemlje i svetsku ekonomiju, i nagoveštava male šanse za njen brz povratak rastu, dodaje britanska agencija.

Tome u prilog govore i informacije da su se u američkoj javnosti raspalmsale polemike o dinamici ponovnog pokretanja ekonomije i oporavka, pri čemu su sve intenzivnija negodovanja protiv daljeg zadržavanja mera ograičenja kretanj

09: 20 Tržišni analitičari ovaj cenovni rolerkoster objašnjavanju prirodom terminskog trgovanja, odnosno činjenicom da se kupovina ugovara za isporuku na određeni datum po ceni fiksiranoj ugovorom.

09: 00 Tramp: Idealno vreme za kupovinu nafte

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao da razmatra potez "zasnovan na rekordno niskoj ceni nafte", i da će akcija nadmašiti dogovor koji je važio do sada.

Kako je rekao, "dobili bismo je za pravu cenu". Tramp je rekao da bi volio da Kongres odobri bilo koju akciju. Inače,  negativnu cenu nafte nazvao je kratkoročnim fenomenom i dodao: "ovo je sjajno vreme za kupovinu nafte i voleli bismo da Kongres to odobri".

08: 50 SAD će dodati 75 miliona barela nafte u svoje strateške rezerve

08: 30 Danas je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke, pa se očekuje da nafta skoči

 Šta se dogodilo sa naftom? Ovo je pitanje koje se ne postavlja samo danas kada je nafta otišla u minus, već pitanje koje traje duže od mesec dana. Kako smo se uopšte našli u ovoj situaciji, čitajte u našoj posebnoj vesti. 

Kako je sve počelo, čitajte  ovde

Ovaj bizaran pad cene nafte nije tako loš kao što se čini, evo zašto

Bizaran pad ipak nije ostavilo ravnodušnim mnoge korisnike društvenih mreža koji su našli načina i da se našale na tu temu.

Video: Pre nekoliko meseci igla nije mogla da padne: Ovako izgleda svet kada avioni skoro da ne lete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    21. april 2020 | 10:36

    Pala cena na svetskom trzistu 100% a nasa vlast spustila cenu 10 dinara.Kako oni vode brigu o nama.

  • Mare

    21. april 2020 | 15:39

    Hrvatu su u eu.Tramp trnutno nije blagonaklon prema eu.Mi nismo u toj eu, pa ce mo videti sta i kako.Inace tektonske promene vrsi Tramp u americi

  • Joakim

    21. april 2020 | 13:34

    Koga briga za hrvate. Oni sve cifre nivelisu prema tome da im ne propadne sezona letovanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>