• 2

Proizvodnja kompanije Ziđin teče po planu, veća nego prošle godine

U rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja redovna i da se odvija skladu sa planovima

  • 2

U rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja je redovna i odvija se u skladu sa planovima, a nastavak realizacije planiranih projekata daće snažan doprinos ekonomskom oporavku i minimiziranju štetnih ekekata po privrednu aktivnost, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić, Ziđing

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

On je prilikom posete Boru, odnosno predaji donacije zaštitne opreme kompanije Ziđin u čijem je vlasništvu RTB Bor, gradovima Boru i Majdanpeku, obišao rudnike u okviru tog basena.

Antić se upoznao sa aktivnostima vezanim za otvaranje novog rudnika Cerovo 2 koji je, kako je rekao, u ozbiljnoj fazi realizacije.

- Očekujemo prve količine rude sa Cerova 2, u toku ove godine. Reč je o prelasku iz starog Cerova 1 u Cerovo 2 kao novom rudnom telu i investiciji vrednoj nekih 35 miliona dolara sa godišnjim kapacitetom u proizvodnji od 2, 5 miliona tona rude - rekao je Antić novinarima.

Ministar je kazao da je to značajno za dalje razvojne pranove RTB i sledeci, treći korak - otvaranje rudnika Cerovo (primarno).

Antić je obišao rudnik Veliki Krivelj gde se upoznao sa aktivnostima na unapređenju rudarstva i ostalih metalruških procesa, kao i na rudnom polju Čukaru Peki i projektu Timok čija se realizacija intenzivira.

Kazao je da se očekuje da će ta investicija biti završena do kraja iduće godine kada se očekuju i prve količine rude, te da je vredna 474 miliona dolara.

- Značajno je da u uslovima vanrednog stanja i epidemije kompanije Ziđin i Rakita realizuju svoje investicione planove i očekujemo da će to dati veliki doprinos politici Srbije da snažnim investicijama i u kratkom periodu oporavimo ekonomiju i privredu i minimiziramo efekte epidemije zbog zabranje kretanja i samoizolacije na našu ukupnu privrednu aktivnost - rekao je Antić.

Naveo je i da je u rudnicima u Boru i Majdanpeku proizvodnja redovna i da se odvija skladu sa planovima.

U prvom kvartalu, rudarska proizvodnja na nivou Zjiđin grupe je 21 odsto veća nego u istom periodu 2019. godine, a ministar je rekao da se očekuje da će se sa takvim terndovima nastaviti i do kraja godine.

Video: Oćeš na kafu, ali na 400m ispod zemlje?! Ovde kafu ispijaju samo najhrabriji

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubovina Popovic

    Gospodine Anricu, a distanca od dva metra.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke