• 0

Od ideje do biznisa: Ova škola nema klupe ni stroga pravila, a deca u njoj uče kako da budu najbolja

Alternativni, dopunski vidovi edukacije odavno postoje u svetu, a zahvaljujući mladoj preduzetnici Ani Kovač iz Sremske Mitrovice, nedavno su se pojavili i kod nas

  • 0
Obrazovni centar

Ana Kovač, osnivač centra Afinitis / Foto: Obrazovni centar Afinitis

Mali biznisi širom Srbije suočavaju se sa izazovima usled korona virusa, a neki od njih u kratkim rokovima pronalaze načine da se prilagode aktuelnoj situaciji.

Upravo to je slučaj s obrazovnim centrom Afinitis, koji se bavi edukacijom dece i tinejdžera u oblasti robotike i inženjeringa, dizajna, umetnosti i stranih jezika, približavajući im savremena zanimanja, a sprovodi i programe produženog boravka za decu.

Kako ih ne bi ostavila bez prilike da nastave da rade na svojim talentima, ali i da bi održala posao na stabilnim nogama tokom kriznog perioda, Ana Kovač, osnivač ovog centra, pokrenula je i onlajn nastavu koja se odvija od početka aprila.

- Afinitis edukuje decu i tinejdžere stavljajući akcenat na osvešćivanje njihovih talenata i afiniteta. Naš cilj je da u svakom detetu probudimo najbolje. Nisu nam prioritet najviše ocene u školi, već svesnost da u svakom od nas postoji talenat na kojem moramo vredno da radimo. Želimo da se polaznici formiraju u odgovorne, samostalne i sposobne osobe, s karakterom i razvijenim intelektualnim veštinama - objašnjava Ana.

Kao master profesorka srpskog jezika i književnosti, Ana ima značajno iskustvo rada u državnim i privatnim školama, gde je uočila kakve sve potrebe za sticanjem raznovrsnih znanja imaju deca.

Kako kaže, trebalo joj je dosta hrabrosti da se odluči na pokretanje sopstvenog obrazovnog centra koji bi odgovorio na savremene potrebe dece, kroz drugačije vidove edukacije, jer je bila svesna da novine često nailaze na otpor. Međutim, uz jaku motivaciju i podršku porodice, Afinitis je nastao 2019. godine.

Ovaj obrazovni centar, koji radi pod međunarodnom franšizom "School and school", prostorno nije uređen kao škola, nema klupe.

- Naša škola je dom. Dom u kom deca mogu biti ono što jesu – mogu grešiti, padati, ponovo ustati i pritom dobiti podršku da nastave dalje i ohrabrenje da sanjaju velike snove koje usvajanjem znanja, razvojem veština i upornim radom mogu da ostvare - kaže ova mlada preduzetnica.

Obrazovni centar

Ova škola je potpuno atipična, nema klupe ni stroga pravila / Foto: Obrazovni centar Afinitis

Afinitis zapošljava još četvoro saradnika koji zajedno rade na sprovođenju kurseva. Kursevi su namenjeni deci različitog uzrasta, pa tako mališani od tri do šest godina imaju na raspolaganju "LegoTinkTenk" kurs u okviru kojeg uče matematiku, komunikaciju, kreativno razmišljanje i engleski jezik.

Deca od šest do 14 godina imaju priliku da pored engleskog jezika pohađaju i kurseve umetnosti i dizajna, robotičkog inženjeringa, zatim robotike i programiranja. Svi polaznici na kraju školske godine dobijaju sertifikate.

Ana ističe da je deci veoma zanimljiva nastava putem interneta koju je centar pokrenuo, i da se u njoj odlično snalaze. Smatra da ima dosta dobrih strana i nada se da će postati popularnija kod nas.

- Možete li da zamislite snagu šestogodišnjakinje koja sluša onlajn nastavu na engleskom i spontano progovara taj jezik? Otvaraju se nova vrata, a na nama je da dete malo poguramo kroz njih. Možete li da zamislite tu veštinu snalaženja na računaru? Deca koja prolaze onlajn vid učenja neće imati tremu pri javnom nastupu. Imaće veštinu da svoje ideje iznesu javno - kaže Ana.

Kako učenje, usavršavanje i rad na sebi nikad nisu završeni procesi, tako i planovi za budućnost centra Afinitis nisu ograničeni. Za pokretanje posla je kao mlada osoba bez prethodnog preduzetničkog iskustva iskoristila kreditnu, kao i mentorsku podršku za razvoj biznisa, u okviru programa "Korak po korak" Erste Banke.

Više o centru Afinitis saznajte na Instagram i Fejsbuk stranici.

Video: Ovako će pčelice roboti pomoći deci sa smetnjama u razvoju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari