• 0

Više od 3.500 lidera iz 109 zemalja sveta deli jedan stav: Ovakvu krizu nismo videli sto godina

Direktori širom sveta se pripremaju za dugotrajnu recesiju zbog pandemije korona virusa, a mnogi strahuju da njihove firme neće preživeti krizu

  • 0
Posao, sastanak, biznismen, politicar Oko 60 odsto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U / Foto: Shutterstock

Pandemija je do sada usmrtila gotovo 180 hiljada ljudi, a u privredi bi mogla da izazove najtežu krizu, još od Velike depresije 1929/30. godine.

Istraživanje o toj temi je sprovela organizacija poslovnih lidera YPO, u periodu od 15. do 19. aprila, i primenila ga na 3.534 izvršna direktora iz 109 zemalja.

Oko 60 odsto izvršnih direktora priprema se za oporavak u obliku slova U, što znači da očekuju dugo razdoblje između recesije i oporavka. Njih 22 odsto predviđa dvostruku recesiju, prenosi Seebiz.

Istraživanje je pokazalo i da 11 procenata anketiranih direktora smatra da će korona virus biti presudan za opstanak njihove firme, a dodatnih 40 odsto veruje da pandemija predstavlja ozbiljnu pretnju.

- Ovakvu krizu nismo videli više od sto godina, neke vodeće firme neće preživeti - rekao je izvršni predsednik kompanije Aspen Medical, Glen Kiz.

Najugroženije su firme u ugostiteljstvu - 41 odsto direktora u tom sektoru navodi da njihovim kompanijama preti propast. U vazduhoplovnom i veleprodajnom sektoru od takvog ishoda strahuje 30 odnosno 19 odsto direktora, pokazalo je istraživanje.

Neki sektori su, međutim, na dobitku - 10 odsto poslovnih lidera iz maloprodaje i veleprodaje, kao i direktori proizvođača poljoprivrednih proizvoda, rudnika i komunalnih preduzeća - beleže pozitivan uticaj na prihode. Većina ispitanika, ipak, očekuje da će se situacija popraviti tek nakon nekog vremena.

Gotovo dve trećine poslovnih lidera predviđa da će se negativne posledice odražavati na rezultate duže od godinu dana. Četvrtina očekuje da će za godinu dana njihova kompanija zapošljavati i do 20 odsto manje radnika nego sada.

Video: Mali o ekonomskim razlozima za ukidanje vanrednog stanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>