• 10

Od minus 100 do 60 dolara: Kako šok na tržištu cene nafte može biti odskočna daska za novi bum?!

"Jedan od najvećih rizika za tržište nafte je lažno ponovno pokretanje ekonomije"

  • 10
Nafta, gorivo

Foto: Shutterstock

Tržište nafte od procvata do potonuća doživljava jedan od svojih najmračnijih trenutaka u istoriji. Potražnja za naftom opada zbog korona virusa. Zalihe se smanjuju, ali ne dovoljno brzo.

U svetu bukvalno ponestaje prostora za skladištenje nepotrebnih barela nafte koje se gomilaju. Taj problem je toliko mučan da je ove nedelje prvi put ikada cene nafte postala negativna.

Mnogi proizvođači nafte iz škriljaca otkazali su planove bušenja. Ostali su primorani da zatvore aktivne bunare. Neki uopšte neće preživeti.

No, nasilno ponovno uspostavljanje ravnoteže na tržištu nafte moglo bi biti toliko preterano da bi postavilo pozornicu za skok cena. Kada i ako se potražnja oporavi, možda ne bi bilo dovoljno ponude da bi se to zadovoljilo.

- Mi smo u epskom padu. Koliko god teško bilo verovati, sledeći korak je procvat - rekao je Pavel Molčanov, energetski analitičar.

Molčanov procenjuje da oko 3,6 milijardi ljudi živi pod blokadom širom sveta. Putnički letovi su prizemljeni. Mnoge fabrike su stale. Očekuje se da će svetska potražnja za naftom opadati za rekordnih 9,3 miliona barela dnevno u 2020. godini.

Ali to neće večno trajati. U nekom trenutku svet će ponovo želeti naftu.

- Kada se potražnja vrati na nešto blizu normalnog nivoa, sasvim je moguće da će do 2021. godine doći do nestašice - rekao je Molčanov.

Cene nafte na nižim nivoima

nafta

Foto: Printscreen

OPEC, Rusija i grupa drugih zemalja proizvođača nafte već su se složile da smanje proizvodnju rekordnih 10 miliona barela početkom maja. Tržišne snage izazivaju proizvođače koji nisu članovi OPEC-a, na čelu sa Sjedinjenim Državama, na sličan rez.

Šokantan kolaps američke nafte na -40 dolara dodao je uskličnik problemu sa kojim se industrija suočila. Naftni fjučersi su takvi da vlasnici ugovora moraju da preuzmu isporuku barela. Ali niko nije hteo da im isporuči sirovu količinu u maju. Dodatno, troškovi skladištenja su skočili naglo.

Analitičar Pol Sankej rekao je da bi cena američke nafte mogla "sasvim moguće" da padne na - 100 dolara u maju.

On je to metaforično objasnio:

- Da imate smrdljivu bačvu nafte u svom dvorištu, da li biste platili nekome 100 dolara barel da je odnese? Da, i verovatno biste se oslobodili prethodno za taj barel -

Kolaps za škriljce

U ovakvoj situaciji, snabdevanje naftom očigledno mora da se spušta određenim tempom. Industrija vađenja nafte iz škrijaca na putu je da pretrpi najveći mesečni pad u istoriji, navodi Ristad enerdži.

Ukupni broj započetih operacija frakinga smanjjiće se za 60% u aprilu. Ipak, svi analitičari su saglasni u prognozama da bi naredne godine nafta mogla da se trguje na nivou od 50 do 60 dolara i potencijalno više od toga.

Goldman Saks je ranije predviđao da bi nafta 2021. mogla da poraste “daleko iznad” 55 dolara.

- To će se desiti za nekoliko nedelja, a ne meseci, a tržište će verovatno biti primorano da se izbalansira pre juna - napisao je analitičar te banke.

Kompanije smanjuju proizvodnju na dva načina. Prvo, oni smanjuju svoje planove potrošnje za bušenje novih i nezavršenih bušotina. Na primer, Ekson mobajl manjio je potrošnju za 2020. godinu za 30%. Drugo, i što je najvažnije, naftne kompanije zavrću slavine na aktivnim bušotinama kroz bolni proces. A nema garancije da će se ponovo uključiti u punom kapacitetu.

- Trebaće za to i vremena i novca. To nije poput prekidača za svetlo - kaže Dejvis Trejner, izvršni direktor kompanije za istraživanje investicija.
Bankrot na vidiku

nafta

Foto: Printscreen

To bi dalje moglo ograničiti sposobnost američkih kompanija iz škriljaca da odgovore na veću potražnju.

- To je veliki zalogaj, freking je nova pojava na tržištu nafte - Dodatno, neke kompanije možda neće biti ni blizu toga da ponovo uključe slavine.

U naftnom okruženju od 20 dolara, 533 američke kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte podneće bankrot do kraja 2021. godine, prenosi Ristad enerdzi. Čak i da bude 30 dolara više od 200 američkih proizvođača će bankrotirati, njihova je procena.

Neke kompanije koje prežive možda će se ustručavati da agresivno povećaju proizvodnju.

- Čekaće svi da to bude sigurno - rekao je Trejner.

Šta ako se potražnja ne vrati?

Naravno, nije sigurno da će potražnja ikada više biti ista.

Postoji stvarni rizik od recesije koja ograničava potražnju za naftom u Sjedinjenim Državama i širom sveta tokom dužeg perioda. U tom scenariju cene bi mogle ostati niske.

Postoji veliki strah da bi drugi talas korona virusa mogao da dođe u drugoj polovini godine, što će sprečiti bilo kakav oporavak.

- Jedan od najvećih rizika za tržište nafte je lažno ponovno pokretanje ekonomije - rekao je Neubergerv Vill.

Video: Vučić o istorijskom padu nafte

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RashaNS

    Mi smo uvek plaćali najskuplje gorivo. Neka! Ma ne treba da spuštaju. Nek uduplaju. Platiće Srbin i to. Nećemo valjda da se žalimo mi na benzin i dizel kad nwko može avionom na silu da vrši dostavu raspiratora. Ne pita šta košta i koliko košta.

  • Bice bolje

    Pa kod nas je i sada gorivo najskuplje u cemu je problem

  • mitar

    Dole Rotshirld

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke