• 38

Počinju da rade frizeri, kozmetičari i teretane. Ovako će od sutra izgledati odlazak u salone lepote

I zaposleni i posetioci će naime,  morati da poštuju određena pravila, a biće i obavezno korišćenje zaštitne opreme

  • 38
Prazna teretana, frizerski salon

Foto: Shutterstock

Zanatlije su povukle nogu i njihovim radom prošle nedelje, počelo je odmrzavanje srpske ekonomije. Građevinska industrija je pozvana da krene punim kapacitetom, a za sutra je najavljen početak rada frizera, fitnes centara i pojedinih ugostitelja.

Početak rada frizerskih salona, salona lepote i teretana biće pod određenim uslovima koji su u skladu sa propisanim merama zaštite.

I zaposleni i posetioci će naime,  morati da poštuju određena pravila, a biće i obavezno korišćenje zaštitne opreme.

Već danas se mogu videti najave o i objave na društvenim mrežama kozmetičara i frizera da počinju sa radom, da je zakazivanje unapred obavezno, ali mnogi su već uveli mere zaštite poput ugradnje pleksiglasa. To će biti zaštitni zid između mušterije i kozmetičara.

Dodatno, sređivanje noktiju, popularni manikir i pedikir radiće se još neko vreme ograničeno. Kako najavljuju vlasnici salona, dok traje vanredno stanje, a kako bi s eizbegle gužve, rade se isključivo jednostavni nokti (minimalno izlivanje, bez ukrašavanja). 

To je najavio Dr Predrag Kon najavljuju mere popuštanja, ali je jutros potvrdio i Dr Branimir Nestorović koji je  za TV Prva izjavio da bi razmaku teretanama između vežbača i zaposlenog trebalo da bude 6 metara, a između vežbača dva metra. 

Nestorović je rekao da se posle 1. maja očekuje otvaranje tržnih centara i postoji najava da će obdaništa biti otvorena oko 11. maja.

U međuvremenu, Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima da nastave sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.

Preporuke se naročito odnose na privredne subjekte koji obavljaju proizvodnu delatnost.

Šta privrednici treba da rade

Preventivne mere Kriznog štaba odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:

- fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,

- obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom - hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)

- obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,

- obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,

- obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,

- često provetravanje svih prostorija,

- redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,

- u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja - COVID ambulanti,

- sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.

Video: Krizni štab doneo odluku: Evo šta će sve raditi od ponedeljka 27. aprila

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srpca

    bas se sekiram gde ce tetrebi da vezbaju i ovako vriste ispred zgrada u policiskom casu a mi moramo da sedimo opet od cetvrtka do ponedeljka kuci i sta posle ....

  • S.

    Maska na licu kod kozmeticara ??? Kako ce raditi na licu klijentkinji ???

  • Marko

    Jel može neko da mi objasni kako će frizer da mi sredi bradu koju imam ako nosim masku, i kako će uopšte da me podšiša ako nosim masku pa neće valjda zulufe da preskoči

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke