• 4

Domaće tržište stabilno, lekovi i za izvoz: Kako su prošle farmaceutske kompanije kod nas

Odluka o ukidanju zabrane izvoza lekova ključna je bila za mnoge

  • 4
Lekovi, pilule, tablete, ampule, inekcija

Foto: Pixabay

Farmaceutska industrija Srbije uspela je da tokom pandemije COVID 19 obezbedi uredno snabdevanje tržišta lekovima, stabilnu proizvodnju i nesmetan uvoz uz redovne isporuke zdravstvenim ustanovama, što je omogućilo da Vlada Srbije prihvati predlog Privredne komore Srbije i odobri izvoz lekova.

Direktorka korporativnih poslova i komunikacije Hemofarma, članice Štada grupe, Sanda Savić kaže da je zahvaljujući saradnji sa PKS, glas privrede pravovremeno stigao do donosilaca odluka.

Prema rečima Savićeve, tokom COVID krize, PKS je sve vreme neophodna spona, najpre među privrednicima, a zatim i dvosmerni kanal komunikacije sa državom.

Odluka o odobravanju izvoza lekova koji domaćoj ekonomiji donosi nove vrednosti, izuzetno je značajno, ističe Savić.

- Za nas ovo nije bilo vreme konkurencije, već ostvarenja jednog cilja, snabdevenosti tržišta lekovima - dodala je Savić koja je i predsednica Odbora Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS.

Ističe da su u vreme epidemije korona virusa, i Hemofarm i Štada postavili nove rekorde u obimu proizvodnje. Hemofarm je uvećao proizvodnju za 10 odsto i samo u toku jednog meseca proizveo 24.000.000 pakovanja lekova i proizvoda namenjenih zdravlju, kao i 110.000 polulitarskih rastvora i drugih sredstava, neophodnih u lečenju pacijenata.

Odgovorili tržištima

 

Hemofarm izvozi u Evropsku uniju i na druga regionalna i svetska tržišta, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, do Rusije, zemalja Bliskog Istoka i severne Afrike.

- Odluka o ukidanju zabrane izvoza lekova ključna je za našu kompaniju koja je ovlašćeni uvoznik i jedini izvoznik lekova određenih inoproizvođača neophodnih za lečenje pacijenata obolelih od najtežih bolesti - ističe Vesna Živković, vlasnica kompanije Inpharm koja izvozi na tržišta Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Situacija na domaćem tržištu lekova sasvim je stabilna, u situaciji vanrednog stanja i povećanih potreba, uspešno smo odgovorili na sve zahteve, smatra Živković.

Ukazuje na pomoć Privredne komore Srbije i njenog predsednika Marka Čadeža farmaceutskom sektoru da prevaziđe prepreke.

I u kompaniji Merck ističu da su održali nivo proizvodnje u vanrednim okolnostima zbog pandemije COVID 19 i odgovorili potrebama domaćeg tržišta.

- Sistem snabdevanja lekovima položio je veliki ispit, imali smo kapacitet da podmirimo povećanu domaću tražnju i potrebe pacijenata - rekla je Ina Bulat, direktorka Merck za Srbiju i Crnu Goru.

Domaći proizvođači, uvoznici i izvoznici lekova, obavezali su se na kontinuirano snabdevanje tržišta Srbije lekovima, podsećaju u PKS.

- Prioritet naših članica je dostupnost lekova, kako u redovnim, tako i u ovim vanrednim okolnostima, čime se obezbeđuje odgovarajuća podrška zdravstvenom sistemu i posluje u interesu zaštite zdravlja građana Srbije - ukazala je sekretar Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS Mirjana Vučićević.

Video: Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>