• 1
 ≫ 

Dan posle: "Radni dan preduzetnika počinje juče. Spremna sam za dalje, radujem se sastancima uživo"

 ≫ 

Kad ste u preduzetničkim vodama, ceo radni vek vam je kao plivanje u ćudljivoj reci, kaže naša sagovornica

  • 1
Dan posle korona virusa, Telegraf biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dan posle je već počeo, a budućnost rada već se dešava u ovim trenucima. Mnogi svetski ekonomisti, ali i domaći, saglasni su da će korona promeniti način poslovanja kakav poznajemo.

Kažu, ovo je ono "jednom u 100 godina".

Šta posle krize, šta će preduzetnici da rade kada se završi vanredno stanje? Kako će funkcionisati biznis segment, kako mala, srednja i velika preduzeća?

Kako se pripremiti za period posle korone? O svojim načinima borbe i pripreme za period koji dolazi, strahovima, izazovima, ali i srećnim okolnostima, govoriće sagovornici Telegraf Biznisa iz svih ekonomskih oblasti. Vi nam vaše sugestije, iskustva i predloge šaljite na biznis@telergaf.rs

Preduzetnicu Jelenu Slavković, koja se bavi komunikacijom, sarađuje sa biznis sektorima i angažovana je na nekoliko nevladinih projekata kao ekspert za komunikaciju, pitali smo kako se snalazi tokom pandemije i šta očekuje kada kriza prođe?

- Kad ste u preduzetničkim vodama, ceo radni vek vam je kao plivanje u ćudljivoj reci, pa vas ni pandemija ne može previše uznemiriti: svako "pomeranje" iz regularnih uslova daje mogućnost za neko novo snalaženje, jer se otvaraju drugačiji prostori i potrebe u okruženju - kaže Jelena i dodaje:

"Konkretno, kad je o komunikaciji reč, niko od mojih klijenata nije prestao da komunicira dok pandemija ne prođe. Naprotiv, zajedno smo dali sve od sebe da osmislimo novi pristup javnosti koji će biti u skladu sa novonastalim okolnostima. Meni je poseban izazov, u poslednjih par meseci, rad na projektima u nevladinom sektoru - gde teme koje su započete, recimo, prošle godine, preko noći dobijaju manji značaj u poređenju sa pandemijom".

Rad od kuće s decom Kome bolje ide rad od kuće: muškarcima ili ženama? / Foto: Shutterstock

A kako će izgledati njeni radni dani posle krize?

"Radni dan preduzetnika počinje juče", da citiram Džefrija Gitomera.

- Ni način rada ni vreme provedeno na poslu neće se bitno promeniti, osim što ćemo se - nadam se uskoro - vratiti u organizovanje sastanaka uživo umesto preko interneta. Ukoliko se obistine prognoze o tome da nas čeka najveći ekonomski pad u poslednjoj deceniji, bićemo prinuđeni da se "upakujemo" u manju potrošnju i da tražimo alternativne načine za zaradu - smatra ova preduzetnica.

Pitali smo Jelenu i da li je digitalno doba naša budućnost, odnosno da li će rad od kuće za mnoge postati praksa?

- Ne verujem da će rad od kuće po završetku pandemije postati trend. Fizičko prisustvo drugih osoba mnogima je neophodno kako u slobodno vreme, tako i u poslovnom životu. Već možete da vidite komentare menadžera koji ne mogu na daljinu da održe svojim zaposlenima elan i motivaciju, da kroz rad od kuće budu podjednako angažovani kao kad dele isti radni prostor - smatra Jelena i dodaje:

"Dodatni problem, a posebno čini mi se za žene, kod rada od kuće jeste organizacija kućnih i radnih obaveza - i statistika pokazuje da podela poslova u domaćinstvu nije ravnomerno raspoređena između muškaraca i žena, već se podrazumeva da žene nose veći deo. Ako bi radile od kuće, pitanje je koliko bi uspele da se fokusiraju na posao. Digitalna budućnost svakako jeste naša budućnost, ali sumnjam da će ovo vanredno stanje specijalno da nas ubrza da u tu budućnost stignemo."

Video: Šta poslodavci da rade sada kada se radnici vraćaju na posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    2. maj 2020 | 11:09

    Preduzetnicima a posebno onim malim je omogućen rad. Zanima me kako će im doći klijenti i mušterije kad nema gradskog prevoza osim za one koji idu na posao ili se sa njega vraćaju? Stomatolog da brzom poštom pošalje klješta pacijentu pa da kući sam sebi izvadi zub ili da krojačica pošalje iglu i konac pa da sami sebi sašiju haljinu itd itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>