• 32
 ≫ 

Vučić: Srbija će imati najveći rast. Hotelijeri, muzička i industrija iventa najgore prolaze

 ≫ 

*Neće moći svi odjednom da se vrate poslu *Srbija će prestići Hrvatsku po BDP

  • 32
EU NORVEŠKA DONACIJA JELSTAD, FABRICI, DAČIĆ, ALEKSANDAR VUČIĆ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Korona nam je donela teške posledice, ali verujem da ćemo izaći iz ovoga bolje nego drugi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je gostujući na TV Pink rekao da iako mnogi ne veruju, bićemo najbolji po privrednom rastu. Dodao je da smo u tom smislu krenuli "punom snagom"

- Kako ćemo da podignemo ekonomiju? Mnogo brže od drugih. Imaćemo samo jednog konkurenta u Evropi. Srbija sa najvišim ekonomskim rastom u Evropi - istakao je on.

On je, odgovarajući na pitanje oko ekonomskih mera i toga da li kasno krećemo u otvaranje, rekao da zapravo krećemo "uz pucanj". 

- Kod nas je od petka de fakto sve otvoreno. Frizerski saloni na primer sedam dana ranije nego u drugim zemljama u Evropi. Važni su nam mali preduzetnici. Dajemo ne jedan, nego tri minimalca. Tri puta po 300 miliona evra. Nisam ja rekao da ćemo biti broj jedan po rastu, nego MMF, a ja vam to potvrđujem, kao dokazani skeptik - rekao je on.

Naveo je da MMF kaže za Hrvatsku da će na godišnjem nivou imati minus od 9 odsto, a hrvatski premijer Andrej Plenković govori o minusu 9,2, dok će naša zemlja biti na nuli ili oko nule.

- Bićemo jedina zemlja u Evropi koja će biti pozitivna - podvukao je on.

vucic i kon tv pink Printskrin: TV Pink

- Naš rast će biti 5,1 i 5,2, a da ovoga nije bilo imali bismo 6,2. Imali smo najnižu osnovu, bili smo veoma siromašni, a uzdižemo se. Naša industrijska proizvodnja sa ovakvih 20 dana marta nije pala, prerađivačka industrija raste. Naša ekonomija je snažna, da ne govorim o pomoći od 100 evra za svakog punoletnog građanina, to je ukupno oko 500 miliona evra... - naveo je Vučić.

On je zamolio ljude samo da taj novac potroše u Srbiji.

- Mogu bezbroj destinacija da navodim i da dokažem koliko je Srbija lepa, nemamo more, ali niko van Srbije neće da prihvati da vas osigiurava od korone. Srbija je sve uređenija, imamo izuzetne hotele na Fruškoj gori u Vrnjačkoj banji. Mi ćemo to dodatno da pomognemo -

Naveo je da je potrebno što pre da počnu da rade kafići i restorani, jer je to dodatni priliv PDV.

- Zidali smo fabrike, otvarali, zato smo spremni dočekali krizu. Ali nam je potrebno da se otvore što pre i evropske fabrike - rekao je.

Istakao je da nam je IT sektor industrija koja raste, i da će izvoz softvera biti 10 odsto učinka u rastu.

- IT sektor nam strahovito raste i prestići će poljoprivredu koja ima 9,5 odsto učešća u BDP-u - kaže on.

Dodao je da će najteže biti hotelijerskoj industriji, muzičkoj, industriji iventa. 

- Hotelijersko-turistički sektor će imati najveće gubitke, ali i muzička industrija jer kako da se održi Exit koji je fantastičan brend koji privlači veliki broj mladih ljudi. Sada se borimo da dobijemo fajnal ejt jer time ćemo imati 3.000 ljudi koji će doći u Beograd i Novi Sad. Kao što smo u svim sportovima u vrhu, gledaćemo da budemo i u ekonomiji na samom vrhu. U 2017. imali smo 10 milijari BDP u odnosu na Hrvatsku, a danas je to sedam, mi ćemo ih prestići za dve godine - rekao je Vučić.

Da li će moći sve delatnosti normalno da rade po ukidanju vanrednog stanja?

Dr Predrag Kon je naveo da u okviru proglašenja epidemije mogu i dalje da se definišu delatnosti koje su rizične, i posle ukidanja vanrednog stanja.

Ipak, kako je rekao, misli da će za nekoliko nedelja svi početi normalno da rade. 

Postoje dva uslova za ukidanje policijskog časa i vanrednog stanja - rekao je predsednik Srbije. Opširnije u posebnoj vesti. 

Upitan konkretno za starije od 65 godina koji su u radnom odnosu, Kon je rekao da će to zavisiti od firme i od delatnosti.

- To zavisi od odluke samih firmi. U okviru proglašenja epidemije, mogu da se definišu kategorije koje su u posebnom riziku. U svakom slučaju prelazimo sa vanrednog stanja na vanredne mere - rekao je Kon.

 
 
 
View this post on Instagram
"Snagu ne dobijate iz pobeda. Snaga se dobija iz borbe i kada je teško da se ne predajete, mislim da smo upravo to radili u prethodnom periodu. Opredeli smo se za zaštitu života. Trudili smo se da pronađemo kompromisno rešenje i u tome smo uspeli. Mere smo doneli u skladu sa onim što nam je struka rekla. Znam da je svima teško palo, ali to je bio jedini način da sačuvamo naše roditelje, naše ljude. Kada vodite državu morate odgovorno da se ponašate. Gledali smo da pomognemo i da obezbedimo dovoljno respiratora, medicinske opreme i da obezbedimo da država funkcioniše. Država se pokazala veoma odgovorno, operativno i efikasno. Ponosan sam što imamo izuzetno stručne ljude. Napravili su fantastičan posao i moramo da im budemo zahvalni na tome. Sve ovo nam je donelo teške ekonomske posledice, ali Srbija će to podneti mnogo bolje od drugih". - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije #HitTvit na televiziji @pink.rs.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>