• 2
 ≫ 

Siniša Mali o tri važna majska datuma

 ≫ 

Za tri minimalca, koje isplaćuje država kao podršku ekonomiji, prijavilo se 237.000 poslodavaca

  • 2
Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC

Više od 1,1 miliona zaposlenih će dobiti od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je danas na RTS-u ministar finansija Siniša Mali.

Za tri minimalca, koje isplaćuje država kao podršku ekonomiji, prijavilo se 237.000 poslodavaca.

Mali je dodao da se u Srbiji za dva meseca, za isplatu naknade za nezaposlenost, preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla.

- Sa odgovornim, obuhvatnim i dobrim merama uspeli smo da zadržimo najveći broj radnih mesta, ako ne i sva radna mesta u Srbiji - rekao je on, i dodao da je država najveći teret krize preuzela na svoja pleća. Kazao je i da je "dobro što je najveći broj fabrika već krenuo da radi prošle nedelje".

- Znate projekcije MMF-a i stopu rasta -3 za Srbiju. Mi smo u rebalansu budžeta stavili -1,8, a ako ovako nastavimo - da se što brže otvaramo i da krenemo što pre dalje, mi ćemo biti možda na nuli, što znači da ćemo mi biti najuspešnija ekonomija u Evropi ove godine, a to je ogromna stvar - rekao je Mali.

Podsetio je i da sutra, 5. maja, kreće isplata medicinskim radnicima, i naveo da je povećanje trajno. Prema njegovim rečima, medicinska sestra na Infektivnoj klinici imaće platu 54.000 dinara, što je uvećanje od 76 odsto u odnosu na prethodne godine.

Lekar, infektolog, ubuduće će imati platu 105.000 dinara, dakle, 65 odsto veću nego 2011. godine. - To pokazuje koliko se Srbija promenila. Imamo novca u budžetu, javne finansije su nam zdrave i stabilne - rekao je Mali za RTS.

Prijava za 100 evra svakom građanu počinje 15. maja i trajaće do 5. juna.

Mali je rekao da je reč o opravdanoj ekonomskoj meri, jer je rade i SAD, Japan, Hong Kong, Singapur, a ne samo Srbija. Dodao je da je njen cilj da se umanje posledice krize i proširi optimizam. - Građani će za taj novac kupiti neku robu što će podstaći privredu - dodaje Siniša Mali.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do sada je suma od 29,5 milijardi dinara, za neplaćanje akontacije poreza na dobit prijavljena suma je 3,3 milijarde dinara, tri minimalca ukupno je državna pomoć od preko 90 milijardi dinara.

Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo se preko 3.000 preduzeća, a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara.

- Taj novac već ulazi u ekonomiju i firme to koriste za svoju likvidnost - rekao je on, i dodao da je i 80 odsto mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

- S druge strane, imamo u rebalansu budžeta dve milijarde dinara za vaučere, da ljudi letuju u Srbiji i da turizmu pomognemo i na taj način - rekao je on.

Video: Sve što treba da znate o pomoći građanima od 100 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>