• 0
 ≫ 

Dan posle: "Sad smo u Fazi 3, što znači da se pojedini biznisi vraćaju u normalu i izvoz je počeo"

 ≫ 

Olivera nam prenosi svoje iskustvo s Novog Zelanda... I ovu zemlju je zahvatila korona, pa je logično pitanje: Kako dalje?

  • 0
Dan posle korona virusa, Telegraf biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dan posle je već počeo, a budućnost rada već se dešava u ovim trenucima. Mnogi svetski ekonomisti, ali i domaći, saglasni su da će korona promeniti način poslovanja kakav poznajemo.

Kažu, ovo je ono "jednom u 100 godina".

Šta posle krize, šta će preduzetnici da rade kada se završi vanredno stanje? Kako će funkcionisati biznis segment, kako mala, srednja i velika preduzeća?

Kako se pripremiti za period posle korone? O svojim načinima borbe i pripreme za period koji dolazi, strahovima, izazovima, ali i srećnim okolnostima, govoriće sagovornici Telegraf Biznisa iz svih ekonomskih oblasti. Vi nam vaše sugestije, iskustva i predloge šaljite na biznis@telergaf.rs

Oliveru Veličić, koja na Novom Zelandu živi i radi tačno 23 godine, a koja je trenutno zaposlena na Internacionalnom aerodromu, pitali smo kako će se tamo stvari dalje odvijati.

Sada smo u fazi "Level 3", što znači da se pojedini biznisi vraćaju u normalu i izvoz je već počeo. Ali, ovde se trenutno promoviše da se lokalni biznisi pomažu i da se što više kupuje roba proizvedena na Novom Zelandu. Takođe, apel je da se što manje kupuje onlajn.

Kako Olivera kaže, velika je potražnja za IT stručnjacima, programerima. Tamo se, dodaje, sada gradi mnogo kuća i generalno je potrebna radna snaga za sve poslove vezane za građevinu. Osim toga, Novom Zelandu su potrebni lekari, medicinski radnici, veterinari.

- Da bi neko došao ovde da radi, u startu mora da ima ponudu za posao i znanje jezika. Novi Zeland je "daleki raj". Naš moto je Kia Kaha, što znači "Ostani jak i budi ljubizan prema svima" - kaže ona.

Opširnije o razgovoru s Oliverom pročitajte ovde.

Video: U Trsteniku počele sa radom pijace i zanatske radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>