• 3

Krah proizvodnje u Evropi, istorijska nezaposlenost u Austriji

Usled zatvaranja prodavnica i zabrinutosti potrošača za vlastito zdravlje i zaposlenje, tražnja je prošlog meseca pala na istorijski minimum

  • 3
Audi, automobil, fabrika, izrada automobila, Mađarska Fabrika automobila / Foto: Tanjug/AP

Proizvodna aktivnost u evrozoni doživela je krah u aprilu, jer su mere ograničenja kretanja, koje su uvele zemlje članice kako bi zaustavile širenje korona virusa, primorale fabrike na obustavu proizvodnje i zadržale potrošače u njihovim domovima.

Korona virusom je, prema raspoloživim podacima, zaraženo više od 3,5 miliona ljudi širom sveta. Građanima je preporučeno da ostanu kod kuće, preduzeća su privremeno prekinula rad, a zdravstvena kriza je izazvala i masovni poremećaj u lancima snabdevanja.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji izračunava kompanija "IHS Markit", potonuo je u aprilu na 33,4 boda sa martovskih 44,5 poena, što je niže od prethodne fleš procene od 33,6 poena i najniži nivo od sredine 1997, kada je započeto ovakvo istraživanje, prenosi Rojters.

Granična vrednost od 50 poena razdvaja pad od rasta ekonomske aktivnosti.

Indeks koji meri samo proizvodnu aktivnost, a koji se uključuje u kompozitni PMI i smatra se pokazateljem zdravlja neke ekonomije, stropoštao se na najniži nivo od 18,1 poen, u odnosu na prethodnih 38,5 bodova.

- Fabrička proizvodnja u evrozoni pala je u aprilu najviše u 23-godišnjoj istoriji istraživanja PMI, što je rezultat udruženog dejstva više faktora, uključujući zatvaranje fabrika, pad potražnje i manjak ponude, a sve zbog epidemije - navodi Kris Vilijamson, glavni ekonomista u "IHS Markitu".

Pad je zabeležen uprkos labavljenju monetarne politike Evropske centralne banke i povećanju njenog programa otkupa obveznica, i uprkos - do sada neviđenim paketima fiskalnih podsticaja evropskih vlada nacionalnim ekonomijama koje je urušila pandemija, konstatuje britanska agencija.

Protesti ugostitelja u Beču, ugostitelji, Beč, Austrija, koronavirus Protesti ugostitelja u Beču / Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Usled zatvaranja prodavnica i zabrinutosti potrošača za vlastito zdravlje i zaposlenje, tražnja je prošlog meseca pala na istorijski minimum, otkako se sprovodi anketa. PMI indeks novih narudžbina pao je na 18,8 poena, što je skoro upola manje u poređenju sa ionako niskom martovskom cifrom od 37,5 poena.

Oskudna potražnja primorala je fabrike na sniženje cena i oštro smanjenje broja zaposlenih. Stoga ne iznenađuje činejnica da je optimizam poslodavaca pao na najniži nivo u istoriji ovog istraživanja.

Austrija u problemu kakav ne pamti

Nezaposlenost je u toj zemlji u aprilu, usled krize, ekstremno porasla i dostigla novi istorijski nivo od 571.477. Broj nezaposlenih, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, porastao je za čak 58,2 odsto.

Krajem aprila je bez posla bilo 210.275 osoba više, nego u istom mesecu 2019. godine. I u odnosu na kraj marta, kada je bilo registrovano 562.522 nezaposlenih, došlo je do porasta. Stopa nezaposlenosti porasla je tako sa 5,5 odsto na 12,8 procenata.

Nezaposlenost je porasla u svim starosnim grupama, u svim sektorima i pokrajinama. Broj otvorenih radnih mesta opao je za jednu trećinu.

Covid-19 kriza je od sredine marta izazvala ekstremni porast nezaposlenosti, ističu iz Servisa za zapošljavanje. Rast se u aprilu nešto smanjio, ali i dalje je daleko iznad nivoa od prošle godine.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • micki69

    4. maj 2020 | 14:27

    Moram da pohvalim Telegraf Vi jedini objavite i kriticke komentare u vezi ove cele situacije.Svi drugi samo pisu hvalospeve kako smo najbolji na svetu i razne druge gluposti u vezi rada Vlade i Predsednika .Nije bilo sve kako treba treba priznati ljudski je gresiti ali to Vucicu izgleda ne pada na pamet da prizna.

  • Ivan

    4. maj 2020 | 13:58

    To je dobro sto priznajete a nas predsednik prica nije strasno Srbija bice najbolja u evropi a otpustenih haos! Samo lazu narod a sveli sve plate na minimalac a prehrana i racuni otisli u nebesa!

  • Buda

    4. maj 2020 | 15:58

    Dajte da pošaljemo neku pomoć.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>