• 0

Šta kažu Nišlije: Da li im se isplati da otvaraju kafiće?

Mislim da će u punom kapacitetu ugostitelji moći da rade od 1. juna - objašnjavaju iz udruženja

  • 0
NIS KAFICI KORONA VIRUS KORONAVIRUS VANREDNO STANJE Kafić u Nišu / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Danas su zvanično sa radom počeli uslužni objekti, odnosno kafići i restoraniMeđutim, njihovi vlasnici su i dalje u dilemi da li im se ovakav način poslovanja, uz stroge mere, isplati.

Mogu li da objasne gostima kako i gde da sede, da obezbede maske i redovno dezinfikuju baš sve, i to na poseban način.

Mislim da se neće svima isplatiti rad pod ovim uslovima. Posao je stajao, nije bilo prihoda, a sada odjednom treba nabaviti sve za kratko vreme, što iziskuje dodatne troškove - navodi Drago B. (25) za Telegraf Biznis, menadžer u jednom beogradskom restoranu. Više o tome pročitajte ovde.

Kako danas pišu Južne vesti, "većina ugostitelja u Nišu neće početi da radi, jer im se ne isplati da otvaraju lokale u kojima gosti treba da sede na dva metra udaljenosti, ali i zbog radnog vremena do 17 sati".

Predsednik niškog Udruženja ugostitelja Bojan Mitić objašnjava da su fiksni troškovi za rad veliki, a mere koje treba da se primenjuju zbog korone u kafićima i restoranima - i dalje stroge, te da je većina niških privrednika saglasna da još ne počne sa radom.

- Zdrava ekonomska logika nas navodi da nije realno otvoriti. Zato što fiksni troškovi svakako postoje, morate da uključite grejanje, upalite svetla, da rade rashladni uređaji, pećnice, bez obzira da li imate pet, 10 ili 50 ljudi, ti troškovi su neizbežni - pojašnjava Mitić i dodaje:

- Tu je i broj angažovanih ljudi. Moramo da brinemo o njihovim platama, doprinosima, toplim obrocima. U ovakvoj organizaciji većina kolega ne prepoznaje ekonomsku održivost svog rada.

BEOGRAD KAFIĆI PRIPREMA PRIPREMA BASTA KAFIĆA UOČI OTVARANJA Beograd, jutros / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Najave predsednika Vučića da bi od četvrtka mogao da bude ukinut policijski čas znači i drugačiji stav ugostitelja, jer to znači da će moći da rade duže. Međutim, još čekuju mere koje će tada važiti za rad kafića i restorana. Mitić podseća da osim mera koje donosi država, ograničenje za nesmetan rad ugostitelja su i građani, koji su i dalje u strahu od širenja korone.

- Nadam se da će u narednih mesec dana da budu relaksirane i ostale mere, i mislim da će u punom kapacitetu ugostitelji moći da rade od 1. juna, s tim što je kod većine gostiju i dalje usađen taj strah od pandemije, od boravka u prostoru u kome je više ljudi, tako da će ugostiteljstvo dugoročno imati posledice - dodaje Mitić.

Turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo jedni su od najugroženijih. Oporavljaće se narednih godina, a Mitić kaže da su ugostitelji u Nišu već pokrenuli inicijative i zatražili pomoć države i grada.

- Onaj ko popravlja cipele, on je šuster, majstor, a ko pravi hleb - on je pekar, a vlasnik ugostiteljske radnje je gazda, i to je teret koji nosimo već godinama. A gazda podrazumeva mnoge loše stvari, živi od eksploatacije ljudi, bahati se, tako da mi već dugo nosimo taj teret. Kada pričamo da imamo probleme u poslovanju, ljudi to vrlo negativno prihvataju i loše reaguju, jer nas doživljavaju na drugi način - priča Mitić.

Država bi mogla da im pomogne oko smanjenja PDV-a, kako bi mogli da pokriju troškove gubitaka i deo odvoje za investicije. Od Grada Niša će tražiti smanjenje kirije, što je gradska vlast već najavila za svoje lokale, a tražiće da slično bude i sa zakupom javnih površina, odnosno bašti.

Video: Počeo život! Građani presrećni zbog kafića, a evo šta kažu konobari i ugostitelji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>