• 0

Bankrot giganta modne industrije: J.Crew nije mogao protiv korone i onlajn prodaje

Veliki trgovinski lanac postao je prva tržišna žrtva "korona virusa"

  • 0
J Crew, kompanija, odeća, šoping J Crew kompanija bankrotirala zbog korone / Foto: Shutterstock

Modna kompanija "J.Crew", osnovana davne 1947. godine (pod sadašnjim imenom se vodi od 1983.), proglasila je bankrot jer nije uspela da se izbori s posledicama pandemije.

Tim potezom, postaje prvi veliki trgovinski lanac iz SAD, koji je "žrtva korona virusa". Prema uslovima potpisanog ugovora, glavni kreditori kompanije dobijaju pravo da upravljaju Grupom "J Crew" i vrše kontrolu nad njenim poslovanjem, u zamenu za otkazivanje dugova u visini od 1,65 milijardi dolara.

Uslovi takođe podrazumevaju 400 miliona dolara svežeg kapitala. Treba napomenuti da je zbog krize i karantina, zatvoreno čak 500 "J Crew" prodavnica širom SAD, a neke se neće ponovo otvarati. Tačan broj se, međutim, još ne zna. Kontrola Grupe "J Crew" sada prelazi u ruke "Anchorage Capital" grupe, zatim kompanija "GSO Capital Partners" i "Davidson Kempner Capital Management".

CEO "J Crew" kompanije, Jan Singer, opisala je ovaj potez kao "sveobuhvatno finansijsko restrukturiranje", čiji je cilj da omogući preduzeću da napreduje u godinama koje dolaze. Kako dalje dodaje: "Kroz ovaj proces, trudićemo se da našim kupcima obezbeđujemo izvanrednu robu, u skladu sa okolnostima u kojima se nalazimo zbog Covida-19".

Kevin Ulrih, izvršni direktor "Anchorage Capital", rekao je da su "J Crew" i "Madewell" (koji je takođe u njihovom vlasništvu) - dva klasična američka brenda s lojalnim mušterijama.

- Njihovo razdvajanje, zajedno sa strategijom "J Crew" grupe za jačanje svoje robusne e-platforme, trebalo bi da pokrene kontinuirani rast u segmentu koji podrazumeva direktan odnos s kupcem - smatra on.

Čak i pre pandemije, veliki trgovci su "patili" u poslovanju u SAD, jer je porasla onlajn prodaja, pa je posećenost šoping molovima bila manja. "Sears" i "JC Penney" su se poslednjih godina borili da opstanu, dok je prodaja odeće sve više padala.

"Sears" je imao 700 radnji širom SAD, kada je proglasio bankrot 2018. Iako je "preživeo", sada ima manje od 200 objekata. "JC Penney" je imao oko 1.000 prodavnica, a sada ih je 150 manje.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>