• 0

Mera koju je Austrija odmah uvela, spasila je 1,3 miliona radnih mesta

Nezaposlenost je u Austriji konačno prestala da raste...

  • 0
Trazenje posla, posao

Nezaposlenost je u Austriji konačno prestala da raste / Foto: Shuttestock

Kako se korona virus širio Evropom i Austrijom, tako je u toj zemlji rasla i nezaposlenost, pa sada trenutno više od 1,8 miliona ljudi nema posao ili radi kraće. O tome je danas govorila ministarka za rad Kristine Ašbaher.

Ova EU zemlja inače dobrim delom živi od turizma, koji je sada izrazito pogođen. Ašbaher je prenela i precizne informacije: 503.494 osobe su nezaposlene, 46.168 se nalazi na doškolovavanju, a oko 1,3 miliona je prijavljeno na skraćeno radno vreme.

Sada, polovinom maja ima 39.000 manje nezaposlenih u odnosu na sredinu aprila, ali Austrija svakako trpi velike posledice korona udara. Naravno, kako je i očekivano, radna snaga je najpre pokrenuta u građevinarstvu, odnosno u poslovima "na otvorenom".

Ova zemlja je nekoliko nedelja bila u agoniji, jer je do sredine prošlog meseca beležen stalni rast nezaposlenih lica. Sada kada popuštaju mere, ekonomija se postepeno otvara. Međutim, ako uporedimo isti period 2019. i 2020, ove godine je primetno 189.000 više nezaposlenih.

Pored turizma, posebno je pogođena i trgovina. Od 15. maja je najavljen početak kurseva za doškolovavanje nezaposlenih jer, kako kaže Ašbaher, "važno je boriti se za svako radno mesto".

Austrijanci su tokom krize zaključili i da je skraćeno radno vreme dobar instrument da se smanji rizik u radu, a da se sačuvaju pozicije i plate. Prema rečima ministarke za rad, samo u turizmu i gastronomiji je, uz pomoć skraćenog radnog vremena, sačuvano 100.000 radnih mesta, a u trgovini 24.000.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke