• 0

Mera koju je Austrija odmah uvela, spasila je 1,3 miliona radnih mesta

Nezaposlenost je u Austriji konačno prestala da raste...

  • 0
Trazenje posla, posao

Nezaposlenost je u Austriji konačno prestala da raste / Foto: Shuttestock

Kako se korona virus širio Evropom i Austrijom, tako je u toj zemlji rasla i nezaposlenost, pa sada trenutno više od 1,8 miliona ljudi nema posao ili radi kraće. O tome je danas govorila ministarka za rad Kristine Ašbaher.

Ova EU zemlja inače dobrim delom živi od turizma, koji je sada izrazito pogođen. Ašbaher je prenela i precizne informacije: 503.494 osobe su nezaposlene, 46.168 se nalazi na doškolovavanju, a oko 1,3 miliona je prijavljeno na skraćeno radno vreme.

Sada, polovinom maja ima 39.000 manje nezaposlenih u odnosu na sredinu aprila, ali Austrija svakako trpi velike posledice korona udara. Naravno, kako je i očekivano, radna snaga je najpre pokrenuta u građevinarstvu, odnosno u poslovima "na otvorenom".

Ova zemlja je nekoliko nedelja bila u agoniji, jer je do sredine prošlog meseca beležen stalni rast nezaposlenih lica. Sada kada popuštaju mere, ekonomija se postepeno otvara. Međutim, ako uporedimo isti period 2019. i 2020, ove godine je primetno 189.000 više nezaposlenih.

Pored turizma, posebno je pogođena i trgovina. Od 15. maja je najavljen početak kurseva za doškolovavanje nezaposlenih jer, kako kaže Ašbaher, "važno je boriti se za svako radno mesto".

Austrijanci su tokom krize zaključili i da je skraćeno radno vreme dobar instrument da se smanji rizik u radu, a da se sačuvaju pozicije i plate. Prema rečima ministarke za rad, samo u turizmu i gastronomiji je, uz pomoć skraćenog radnog vremena, sačuvano 100.000 radnih mesta, a u trgovini 24.000.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>