• 1

Sve više kupujemo iz fotelje: Trgovina preko neta skočila 80 odsto

Prodavci su u svojim radnjama postavili za prva tri meseca sedam odsto više uređaja za plaćanje karticama, dok banke uvećavaju broj bankomata širom Srbije

  • 1
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta

Foto: Shutterstock

U prva tri meseca ove godine građani Srbije trgovali su putem interneta na domaćim i međunarodnim sajtovima 80 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Vrednost tog prometa u domaćoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Ukupna vrednost "e-komerca" u evrima veća je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Pazarilo se iz Srbije na različitim evropskim sajtovima, na primer  švajcarskim, pa je trgovina u valuti te zemlje premašila 300.000 "švajcaraca".

Značajan rast beleži trgovina na internetu, naročito kod domaćih trgovaca, kaže viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

- Preko 80 procenata je veća u odnosu na prvi kvartal prošle godine - ističe Stanić.

Broj transakcija u evro znaku sa stranim sajtovima veći je za 11 odsto, odnosno 12 procenata na sajtovima gde se trgovalo u dolarima, u odnosu na isti period prošle godine.

Svake godine dvocifrene stope rasta

 

Onlajn trgovina, ali i plaćanje računa i usluga u Srbiji putem interneta, koristeći računar ili mobilni telefon, svake godine beleži dvocifrene stope rasta. Porastao je i broj transakcija preko mobilnih telefona, "skenira" se sve već broj računa, poput onih za struju, komunalije i telefon, naručuje roba, bez odlaska na šaltere i u prodavnice, a takođe raste plaćanje karticama.

Kada se poredi prvi kvartal ove godine u odnosu isti prošle, u zemlji je zabeležen značajan porast platnih transakcija izvršenih putem mobilnog telefona.

- Taj procenat iznosi čak 26 procenata - ističe Stanić.

Elektronsko bankarstvo poslednjih godina takođe ima uzlaznu putanju, a kvartalno premašuje 37 miliona transakcija.

- Plaćanja platnim karticama su značajno porasla i takođe imaju kontinuiran trend rasta. U prvom kvartalu ove godine imali smo za 20 procenata više transakcija izvršenih na post uređajima u trgovinama, odnosno prodajnim mestima, kada poredimo sa prvim kvartalom prošle godine - navodi Stanić.

Prodavci su u svojim radnjama postavili za prva tri meseca sedam odsto više uređaja za plaćanje karticama, dok banke uvećavaju broj bankomata širom Srbije.

Govoreći o Instant platnom sistemu NBS koji je u rad pušten 2018. godine i tu su cifre u plusu. Rast je, dodaje, Stanić, značajno povećan tokom poslednjih meseci pa je tokom aprila ostvareno više od 1,8 miliona transakcija, odnosno preko 14 milijardi dinara prometa.

U Srbiji je krajem februara obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR (kju-ar kod) koda NBS u jednom velikom trgovinskom lancu, a prvu takvu transakciju obavila je tada guvernerka Centralne banke Jorgovanka Tabaković.

U narednom periodu NBS će, kaže Stanić, omogućiti dodatno širenje usluge plaćanja skeniranjem kju-ar koda Narodne banke.

Najveći izdavaoci mesečnih računa u Srbiji već su omogućili plaćanje na ovaj način, poput preduzeća Infostan, Elektroprivrede Srbije, Informatike Novi Sad, Toplane Niš, Vipa, Telenora, Telekoma...

Video: NBS pripremila dodatne olakšice za građane Srbije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    15. maj 2020 | 13:19

    meni juce stigla nova garnitura,sada kad krenem da narucujem preko neta,uf...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>