• 5
 ≫ 

Kafići u Beogradu gube zbog stolova, ali ima caka: Šta da uradite ako želite da proširite baštu

 ≫ 

Papiri u opštinu gde je i objekat

  • 5
Kafić, restoran, bašta Foto: Shutterstock

Izemana odluke o postavljanju bašta ugostiteljskih objekata u prestonici, koje je usvojilo Gradsko veće, a koje je zvanično stupilo na snagu, vlasnici ugostiteljskih objekata ubuduće će opštinama moći da podnesu zahteve za proširenje.

Zbog novih pravila koje je nametnula korona, odnosno distance od dva metra između stolova, kafići i restorani izgubili na kapacitetu. Sada, uz saglasnost vlasnika parcele, dobili su mogućnost da nadoknade gubitak.

To će im sigurno značiti jer i kada smo se raspitivali da li se uopšte isplati otvaranje kafića pod ovim okolnostima i da li će ugostitelji dizati cene., naše sagovornike, zabrinjavavalo je pre svega kako će raspored stolova uticati na rad. O tome opširinije u našem posebnom tekstu. 

Podsetimo, prema dosadašnjoj odluci, svi ugostitelji su svoje bašte mogli da prošire samo na površinu ispred zgrade u kojoj se ugostiteljski objekat nalazi, dok su mogućnost da stolove i stolice pomere na prostor ispred susedne zgrade imali samo ukoliko je površina bašte bila uža od tri metra. Ovim izmenama, bez obzira na veličinu prostora, zahtev mogu da podnesu svi.

Na taj način proširiće se za onoliko koliko su prostora izgubili zbog neophodne distance.

- Bašte se mogu proširiti na okolnu površinu ispred susedne zgrade pod uslovom da se pribavi saglasnost vlasnika odnosno korisnika prostora dela zgrade ispred koje se postavlja bašta -  piše u odluci. - Zahtevi za izdavanje odobrenja za postavljanje koji su podneti ranije a nisu rešeni do stupanja na snagu ove odluke, rešavaće se po odredbama ove.

Ugostiteljima će biti potreban isti zahtev kao i za postavaljanje i saglasnost, uzu isticanje da traže proširenje.

Dodatno, zakupci poslovnog prostora, koji tokom vanrednog stanja nisu plaćali zakup na osnovu odluke Grada, dobiće rok od 30 dana da se izjasne da li žele da plate 50 odsto duga do kraja godine ili na 12 mesečnih rata čitav dug tokom sledeće godine.

Video: Smanjili smo kapacitet prostora, ali i jelovnika: Restorani pred velikim testom nakon otvaranja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostelo

    17. maj 2020 | 10:07

    O cemu pricate,niko se ne pridrzava mera

  • Srkimaja

    17. maj 2020 | 10:04

    Kod mene u restoranu sve po starom stolovi jedan do drugog ,inspekcije nigde........

  • Ja

    17. maj 2020 | 10:17

    Ovo mozda 1 od 1000 kafica razmislja tako.... po kaficima i restoranima je sve normalno ali mi izgleda NEMAMO inspekciju da to obilazi i kaznjava na licu mesta odmah

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>