• 1

Ugostitelji zahvalni na merama koje su sačuvale radna mesta, ali imaju još zahteva

HORES predlaže da se istraže sve mogućnosti i donesu posebne mere, a jedan od predloga je i obustava naplate lokalnih taksi za period trajanja pandemije

 • 1
KORONA MERE UBLAŽAVANJE RESTORANI PONOVO OTVORENI

HORES je pozvao predstavnike gradova i opština da organizuju sastanke sa svim hotelijerima i restoraterima na lokalu / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) pozvalo je danas lokalne samouprave u Srbiji da izađu u susret hotelima i restoranima i osobode ugostitelje poreza na imovinu do kraja ove godine.

HORES je predložio jedinicama lokalnih samouprava (JLS) da istraže sve mogućnosti i da donesu posebne mere, kako bi se prevazišli negativni efekti korone na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća.

Ovo udruženje predlaže da se hotelijerima omogući reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima i preporučuje gradovima i opštinama da obustave naplate lokalnih taksi za period trajanja korona virusa. Na spisku su takse na zauzeće javnih površina (letnje bašte), za isticanje firme, parkiranje...

Takođe, predlažu mogućnost privremenog ukidanja takse za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta, takse za produžetak radnog vremena (kada se produži rad restorana prilikom proslava).

Opšte mere, koje je donela Vlada Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle su ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu zdravstvene i ekonomske krize Covid-19, sačuvaju radna mesta, ocenjuje se u saopštenju.

Međutim, dodaju, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, kako bi taj sektor mogao da "preživi" ovu kalendarsku godinu, odnosno, kako su naveli, da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika.

Italija kafići fizeri

Računi i fiksni troškovi zakupa pristižu, kao i rate kredita / Foto: Tanjug/AP

"Stotine kompanija, posebno mikro, mala i srednja preduzeća, bore se za opstanak, a druge se suočavaju sa nesolventnošću. Mnogi su radnici privremeno nezaposleni ili strahuju da će uskoro izgubiti posao. Računi i fiksni troškovi zakupa pristižu, kao i rate kredita, a preduzeća praktično nemaju nikakav prihod", piše u saopštenju HORES-a.

Dodatno, zbog bezbednosti gostiju i zaposlenih, sektor ugostiteljstva i turizma opterećuju troškovi u vezi sa dezinfekcionim sredstvima i opremom koju ugostitelji moraju da kupe. Procene ovog udruženja govore da će gubitak prometa u sektoru ugostiteljstva biti oko 80 odsto tokom drugog i trećeg kvartala ove godine.

Podsećaju na podatak da Srbija raspolaže sa oko 18.000 smeštajnih jedinica, u 380 hotela, a da je od tog broja 9.770 smeštajnih jedinica u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Na osnovu istraživanja, koje je sproveo HORES u aprilu ove godine, ukupno je, na dan 15. aprila, a za period od marta do juna ove godine, otkazano 1.300.000 noćenja gostiju samo u ovim gradovima.

Ukupan broj otkazanih potvrđenih rezervacija za ovaj period je 2.132.000 u Srbiji, što predstavlja, prema računici ovog udruženja, neostvareni prihod od hotelskih gostiju od oko 230.000.000 evra.

Zato je ovo udruženje pozvalo predstavnike gradova i opština da organizuju sastanke sa svim hotelijerima i restoraterima na lokalu, kako bi se zajedno došlo do rešenja za oporavak hotelijersko-ugostiteljskog sektora u zemlji.

Video: Počeo život! Građani presrećni zbog kafića, a evo šta kažu konobari i ugostitelji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivica Adamov

  20. maj 2020 | 05:27

  Ugostiteljstvo je veliki, jos nedovoljno iskorisceni adut u privredi Srbije. Bilo je u velikom zamahu pre koronavirusa, uz obecavajuci trend da obori sve rekorde. Ove godine velika sansa naseg turizma su domaci turisti. Nadam se da ce i pored evidentne svetske krize, biti i inostranih turista. Vec nam dobro poznati svima, vauceri ce dodatno pospesiti rast u oblasti turizma. Svaka druga dodatna mera i ideja samih ugostitelja je dobrodosla. Zato ih ministarstvo treba podrzati i poraditi na dodatnim modelima oporavka naseg turizma.

  9
  0

  Podelite komentar