• 1
 ≫ 

Jeste li uspeli da dobijete termin? Frizeri su jedini u Srbiji koji su se u rekordnom roku povratili

 ≫ 

Neki saloni su 27. aprila počeli sa radom, a neki 4. maja. Sve u svemu, sada se bore s nagomilanim poslom jer nisu radili dobrih mesec dana, a na ruku im ide i period pred nama, odnosno leto, kada saloni vrve od klijenata

  • 1
Šišanje, feniranje, frizer, ljudi, maske, vizir, koronavirus

Saloni rade punom parom ovih dana / Foto: Tanjug/AP

Dok se mnoge firme ovih dana bore za opstanak, pre svega turističke agencije i ugostiteljski objekti, saloni lepote iako nisu radili maltene ceo april, sada imaju šansu da anuliraju sve gubitke. Ni kozmetičari ni fizeri ne gube vreme, a najviše "idu" kosa, nokti, (d)epilacija.

Iako su tokom krize morali da se nose sa zastojem prihoda, a tekućim rashodima kao što su zakup prostora, računi, plate za radnike, mnogi su unapred imali štek, zbog priliva koji pristižu tokom cele godine.

Što se tiče isplate radnika, umnogome je pomogla ekonomska mera doneta od strane Vlade Srbije, a koja se odnosi na minimalac od 30.022 dinara.

Sudeći po atmosferi u salonima, čini se da ni klijenti ne gube vreme, i ne brinu mnogo o eventualnoj zarazi u ovim objektima za ulepšavanje, jer su jedva čekali da prođe karantin i da se "srede od glave do pete".

U mnogim salonima širom Srbije, a posebno u Beogradu, ovih dana je teško naći termin za nokte, frizuru, (d)epilaciju. U proseku, vreme čekanja je 10 dana, za one koji ne mogu da se uklope u svaki termin. Saloni nemaju obavezu da vam obezbede maske i rukavice, što je ušteda za njih.

O tome kako sada izgleda odlazak u salone, čitajte OVDE.

Ono što je takođe korisno za vlasnike salona, jeste to što ne moraju da prave veliki vremenski razmak među klijentima, već toliki da stignu da dezinfikuju radnu površinu. Budući da se u poslednje vreme sve češće koristi jednokratni alat, tačnije nastavci za rad (na primer: pedikir), i to im štedi vreme.

VLADA MERE POPUŠTANJE FRIZERSKI SALON

Da li ste već bili na šišanju posle karantina? / Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ovih dana je bio izazov naći i termin za epilaciju, odnosno trajno uklanjanje dlaka, budući da se proces obavlja u kontinuitetu od barem 6 tretmana. Kako je korona mnogima prekinula tu seriju, odmah po završetku vanrednog stanja, klijenti su zvali da zakažu nove termine.

Kako su nam rekli iz jednog beogradskog centra za epilaciju, kod njih sada vlada prava "ludnica", kako zbog onih koji su odložili termin zbog karantina, tako i zbog novih klijenata, koji žele da započnu epilaciju pred leto. A kad smo kod leta, tu je i porast usluga poput pedikira i tretmana lica.

Dok se manikir radi redovno, posebno od kada se koriste gelovi i gel lakovi, većina žena, ali i muškaraca, pedikir kod stručnjaka radi samo na proleće ili leto, zbog otvorene obuće, pred more, odmor... Ova usluga je sada definitivno u porastu, baš kao i čišćenje lica zbog visokih temperatura i znojenja.

Da li ste znali da veliki broj salona, najčešće korišćenu uslugu - stavljanje gela/gel laka na nokte, naplati bar 5 puta više nego što je utrošak materijala? U zavisnosti od cene proizvoda, jedno kompletno mazanje salon košta 200-300 dinara, a cena usluge se kreće od 1.000, pa do čak 2.500 dinara.

I to nije sve. Stvari koje, naročito žene, ponavljaju iznova jesu šišanje, pramenovi, farbanje, (d)epilacija, i naravno, nokti. Većina to ne može ili ne želi sama da radi, pa tako sat ili dva provedenih u salonu, za mnoge nemaju cenu i rado će dati novac za ulepšavanje.

Prosečna Srpkinja bi, nakon karantina, samo u jednom danu kozmetičkom salonu mogla da ostavi minimum 50 evra. I neka izdvoji isto toliko za fizera, jasna je računica: ova mesta će se vrlo brzo oporaviti od krize, ako već nisu.

Video: Frizerski saloni počeli sa radom: Ne dirajte žene u lepotu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>