• 14

Novi šok u auto-industriji: "Istina je, Reno bi mogao da nestane"

Francuska ima 15 odsto udela u ovoj kompaniji

  • 14
Renault Morphoz

Renault Morphoz / Foto: Renault

U razgovoru za pariški Le Figaro, objavljenom u četvrtak, Le Mer je rekao da još nije potpisao pet milijardi evra državnog zajma Renou, koji bi kompaniji bio potreban da prebrodi krizu povezanu s pandemijom.

- Da, Reno bi usled krize mogao da nestane - naglasio je ministar finansija Bruno Le Mer.

Francuska ima 15 odsto udela u Renou. Ministar je istakao da Renoova fabrika u Flinsu ne sme biti zatvorena i da kompanija mora da zadrži što više radnih mesta u Francuskoj, ali mora da vodi računa i o tome da ostane konkurentna. Ipak, od zajma izgleda još ništa.

- Reno se bori za opstanak. Još nisam odobrio zajam - rekao je Le Mer, i dodao: "Predsednik uprave Žan Dominik Senard radi na novom strateškom planu i ima podršku vlade".

Izvori su nedavno za Rojters rekli da je Reno s bankama postigao dogovor o zajmu, koji bi uskoro trebalo da bude predstavljen upravnom odboru, a potom bi trebalo da ga odobri ministarstvo finansija.

Vlada traži od proizvođača automobila da se, u zamenu za državnu pomoć, obavežu na proizvodnju električnih vozila, pošten odnos prema podizvođačima i povratak proizvodnje vezane uz naprednu tehnologiju - u Francusku.

Le Mer je podsetio da je Francuska na najgoru recesiju od Drugog svetskog rata odgovorila paketom pomoći i državnih garancija u vrednosti od 450 milijardi evra, što odgovara petini francuskog BDP-a.

Video: Zaboravite na auto limara: Ovaj trik je toliko prost da čak i žena može da popravi udaren auto

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan Stojković

    Reno ima "loše motore". Toliko su loši, da je počeo pored ostalih i Mercedes da ugrađuje u svoja vozila. Nemci znaju da cene kvalitet a i ne zaboravljaju čiji su motori nekada pokretati njihove tenkove.

  • Prile

    Sve je to Politika Naprave Dugove na ime Reno Zatvore Firme i Otvore na Drugo ime i opet Sve iz Početka Samo Sa Drugim imenom.Kada Pogledamo Statistike Reno nov u Auto Kuci Košta Skoro kao Bmw Audi i Mercedes tako i Japanci.Ali nikad nemogu Biti Kao Njemci.Zato Nije Čudo Što ih Ljudi Više ne Kupuju.

  • Ivan

    Automobilska industrija je veoma osetljiva grana Industrie,setimo se Saab koji je po kvalitetu bio vodeci u Evropi Pa je nesto. Reno nece dobijati Kredite beskonacno jer Francuska ne odlucuje sama o tome nego EU . I da nestane nista strasno najbolji primer u USA 60% posto se voze Yapanski automobili .videcemo za Par meseci sta ce biti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke