• 1

Gradi se još jedna pasarela: Ova je na Adi, vredi milion, imaće lift i dva kraka...

Dva kraka od 100 metara

  • 1
ada pasarela

Foto: Beobuild

Posle nedavnog otvaranja pasarele kod Kalemegdana, ovih dana u Radničkoj ulici otvoreno je gradilište još jednog pešačkog mosta. Pasarela u Radničkoj ulici premostiće jedan od najopterećenijih pešackih prelaza, na ukrštanju sa Paštrovićevom ulicom kod Ade Ciganlije, a denivelacija bi trebala da značajno unapredi bezbednost pešaka i protok saobraćaja.

Rešenje o kome se puno govorilo konačno kreće u realizaciju, a konstrukcija koja se gradi imaće dva kraka ukupne dužine skoro 104 metara. Krak koji će premostiti Paštrovićevu ulicu imaće 48.3 metara, dok će konstrukcija iznad Radničke ulice imati ukupno 55.5 metara. Pasarela će imati tri pristupa, sa po jednim liftom za javnu upotrebu u okviru svakog komunikacijskog jezgra. Rok za završetak ove pasarele je 5 meseci od otvaranja gradilišta, a ukupna vrednost investicije iznosi oko million evra, piše Beobuild.

ada pasarela

Foto: Beobuild

Deo pešačke pasarele iznad Radničke ulice sastoji se od dva raspona dužine po 22.8 metara i dva konzolna prepusta približnih dužina od 3 i 4 metara. Visina konstrukcije iznosiće minimum 5.5 metara od kote terena. U slicnom rasporedu, deo pasarele preko Paštrovićeve ulice sastoji se takođe iz dva raspona dužina 23.2 metara i dva konzolna prepusta približne dužine 4 metara. Širina pešačke staze razlikuje se na dva kraka konstrukcije, pa je iznad Paštrovićeve 2.7, a iznad Radničke ulice 4.2 metara. Pasarelu će opsluživati tri komunikacijska jezgra: duž Paštrovićeve uz ADA Mall (lift i stepenište), zatim u Radničkoj sa strane sadašnje autobuske stanice (lift i stepenište) i na strani Ade Ciganlije (lift i stepenište).

ada pasarela

Foto: Beobuild

Statički sistem mosta čine dve kontinualne grede sa prepustima, a osnovni materijal glavne rasponske konstrukcije je čelik. Most se oslanja preko pokretnih i nepokretnih ležišta na betonske stubove, kružnog preseka sa prečnikom od 70cm, po dva na svakom mestu oslanjanja.  Na bočnim stranama biće postavljena čelična ograda i brisoleji od ekstrudiranih aluminijumskih profila sa ugrađenom linijskom LED rasvetom.

U vezi sa izgradnjom pešačke pasarele zaključen je ugovor o donaciji između Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Gradske uprave grada Beograda i investitora tržnog centra, kompanije GTC Srbija. Investitor tržnog centra finansira radove, dok poslove stručnog nadzora nad izvođenjem radova obavlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Video: Tranzitna žila kucavica Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>