• 1

Zbog manjka radne snage, mladi se iz škola i kancelarija sele na polja

Angažuju se radnici uzrasta od 15 do 30 godina

  • 1
Plantaža, deca, Kolumbija Angažuju se radnici uzrasta od 15 do 30 godina / Foto: Profimedia

Kako piše Montrealski žurnal, premijer Kanade Džastin Trudo planira da podstakne mlade radnike na zapošljavanje u poljoprivrednom sektoru. Naime, u toku je realizacija novog podsticajnog programa koji omogućava 700 radnih mesta.

Ovaj potez je evidentno odgovor na krizu izazvanu pandemijom, odnosno na manjak radne snage.

Za tu svrhu je izdvojeno 9,2 miliona kanadskih dolara, a kako piše lokalni medij, taj iznos će dati mogućnost poljoprivredniku da zaposli mladu osobu, uzrasta od 15 do 30 godina, uz kompenzaciju koja pokriva 50 odsto troškova (do 14.000 dolara).

Na ovaj način, Kanada ima za cilj da ohrabri i vlasnike gazdinstava, čije je poslovanje korona značajno poljuljala. Poljoprivrednici koji angažuju momke iz grupa kanadskih starosedelaca, mogu čak da dobiju do 80 odsto izdvojenog iznosa. 

Strani radnici više nisu česta pojava u toj zemlji, zbog putnih ograničenja.

Međutim, Otava je stava da ovaj vid zapošljavanja - domaćih radnika - može da prevaziđe okriv pandemije. Savezna vlada se nada da će zapošljavanje mladih pomoći poljoprivrednom sektoru na duže staze. Treba napomenuti da su kapaciteti ograničeni, tako da poljoprivrednici moraju da požure da se prijave za program.

Video: Grad unuštio Valentinino poljoprivredno imanje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>