• 0

9 krajnje neobičnih zakona o radu, koji važe samo u ovim zemljama

Od SAD do Indije, ljudi su primorani da se prilagode raznim neobičnim pravnim odlukama, vezanim za radno mesto

  • 0
posao

Foto: Pixabay

Svaka zemlja ima svoje zakone, a u većini slučajeva oni su isti ili slični. Međutim, neke vlade su otišle korak dalje i uvele pravne okvire koji su, slobodno možemo reći, čudnovati.

Sada pričamo o onima koji se odnose na rad, i predstavljamo vam najneobičnije zakone o radu na svetu. Iako poslodavac ne mora da ih primenjuje, može to da učini, što baš i ne ide u korist zaposlenima.

U Americi, sektor za rad nema zakon koji garantuje da radnici mogu da odlaze na česte pauze u toalet, odnosno onda kada osete potrebu. Tehnički, poslodavac može to da ograniči, ako neko često ide u wc.

Poslodavac, praktično, ne može da otpusti radnika u Portugalu. Morao bi da mu ponudi pristojni paket da odustane sam, da ga zamoli da ode, i nada se da on neće napraviti problem zbog toga.

Oni koje zaposli nemački ministar za rad, mogu da rade samo od 9 do 17 časova. Naime, on zabranjuje menadžerima da kontaktiraju osoblje posle radnog vremena, osim u "izuzetnim okolnostima". Razlog za to je zaštita zaposlenih od eksploatacije.

Ko na Novom Zelandu nosi "smešnu kapu", može da očekuje 10 odsto odbijanja od plate. Tamošnji poslodavci taj "modni ispad" tumače kao kršenje dres koda.

U Japanu, od poslodavaca se zahteva da mere struk zaposlenima, s vremena na vreme. Reč je o takozvanom Metabo zakonu, koji je usvojen s ciljem da se smanji broj onih koji imaju prekomernu kilažu.

Za muškarce, dozvoljeni okvir je 85 cm, a za žene - skoro 90 cm. Ako radnici premaše ovaj okvir, u naredna tri meseca mora da ga postignu, inače im sleduje propisana dijeta.

Kina ima zakon koji kaže da žene ne smeju da obavljaju poslove za koje je vlada procenila da su fizički naporni, kao što su kopanje ili seča drveća.

Saudijska Arabija je donela zakon prema kojem muškarci ne smeju da rade u objektima koji trguju sa ženskom odećom ili kozmetikom. Razlog za to je, kako navode, to što se žene ne osećaju prijatno da te stvari kupuju od muškarca.

Indija takođe ima zanimljiv zakon, a on nalaže da kompanije koje imaju više od 100 zaposlenih - ne mogu nikoga da otpuste bez dopuštenja vlade te zemlje, dok Madagaskar zabranjuje ženama da rade u noćnim satima.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>