• 58
 ≫ 

Uskoro ''Forverk'' u Čačku, nemačka fabrika u Ivanjici: Vučić najavio dolazak novih investitora

 ≫ 

Vučić je rekao da su investicije najpotrebnije u Somboru, Vrbasu, Kikindi i dodatno u srednjem Banatu, oko Zrenjanina, kao i u Bačkoj Palanci

  • 58

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su gradovima u pet okruga na jugu zemlje najpotrebnije investicije, kao i u pojedinim delovima Vojvodine, i istakao da se u Čačku uskoro otvara fabrika kompanije "Forverk", dok će jedna nemačka kompanija otvoriti veliku fabriku u Ivanjici.

Na pitanje novinara gde su najpotrebnije investicije, Vučić je rekao da su najpotrebnije u Somboru, Vrbasu, Kikindi i dodatno u srednjem Banatu, oko Zrenjanina, kao i u Bačkoj Palanci.

- Ima investciija u Novom Sadu, Sremu, južnom Banatu. . uvek treba još, ali je dobro, kao i Smederevu, sada i u Smederevskoj Palanci - rekao je Vučić i dodao da su investicije potrebne i Braničevskom i Podunavskom okrugu, posebno Požarevcu, ali i drugim mestima.

- Ziđin mnogo drži u Borksom i Zaječarskom okrugu, imamo dosta u Mačvi, ali potrebne su nove investicije i putevi u Kolubarskom okrugu. Uskoro otvaramo Slovac - Popučke, kod Valjeva - poručio je predsednik.

Najavio je da će uskoro otvara "Forverk" u Čačku dok će u Ivanjici, Nemci otvoriti veliku fabriku. Dodao je da u Zlatiborkom okrugu mora dodatno da se radi na otvaranju radnih mesta, te napomenuio da se uskoro otvara i "Budimka" što će mnogo značiti za Požegu.

- Moramo da uradimo još za južni deo Zlatiborskog okruga. Ostaje Raški okrug. Mnogo uradili za Kraljevo - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, iako je mnogo urađeno za jug Srbije, to je deo zemlje gde su investicije najvažnije.

- Od Pčinjskog, Niškog, Jablaničkog, Pirotskog do Topličkog okruga, tamo su investicije najvažnije - rekao je Vučić.

Pruga od 31. marta naredne godine spremna za vožnju

 

Stvari poput izgradnje pruga su ono što ostaje iza vas, gotovo revolucionarne stvari, u koje ljudi ne veruju dok ih ne vide, poručio je predsednik Aleksadnar Vučić, po obilasku radova na izgradnji dela brze pruge Beograd-Budimpešta.

Vučić je ponovio da će do kraja godine kineski partneri završtiti deo pruge od Beograda do Stare Pazove, što će od 31. marta naredne godine biti spremno za vožnju, dok će se od avustra ili septembra sledeće godine za pola sata putovati od Beorgada do Novog Sada.

- Da je neko govorio da je to moguće i realno, rekli bi da su to neistine i izmišljitone političara, a sada ogromnom brzinom napredujemo - rekao je Vučić i zahvalio radnicima koji rade na izgradnji pruge, koji ne probijaju rokove, nemaju dodatne zahteve, a rade veliku stvar za ovu zemlju.

Predsednik ističe da će ubrzano krenuti izgradnja pruge od Novog Sada do Subotice, kako celu brzu prugu kroz sa naše strane završiti 2024. godine. Kaže da će i Mađari otprilike u isto vreme završiti svoj deo pruge od 153 kilometra, da će će moći da se ide vozom od Beogada do Budimpešte za samo dva sata i 45 minuta.

BRZA PRUG RADOVI VUCIC obilazak

Foto: Tanjug/Tara Radaovanović

- To je fantastično, malo ko se tome nadao. To menja životni standard i pokazuje koliko Srbija postaje povezana sa centralnom Evropom - naglasio je Vučić i istakao da, takođe, pokazuje koliko svojim radom možemo da menjamo stvari.

Srbija odoleva krizi

 

Vučić, na podatke za prvi kvartal godine, prema kojima je rast BDP-a Hrvatske iznosio svega 0,4 odsto, a Srbije 5,2, upitan šta čini razliku, kao i da iz Fiskalnog saveta stižu procene da je pad privrednih aktvnosti u aprilu oko 21 odsto, odgovara da je Srbija ubedljivo ispred Litvanije, Rumunije, Poljske, Kipra, Mađarske, te da prvi iza nas ima rast od 2,7 odsto.

Pad privrednih aktivnosti u aprilu iznosio je 16,6 odsto. - Neke zemlje su imale pad od 30 i 35 odsto, jer ništa nije radilo - objasnio je on.

Predsednik kaže da je razgovarao sa Kinezima da dobijemo najnižu cenu za gradnju pruge od Beograda do Niša i Preševa, pošto je potrebno mnogo novca.

- Ako budemo ekonomški uspešni izvesno je da ćemo i takav ugovor potpisati - naveo je Vučić i dodao da je cilj da podizanje ekonomskog standarda oseti samo Beograda i još neki delovi Srbije već i Pomoravlje, jugi i ostali deo zemlje.

Ističe da uskoro kreću još neki veliki projekti i da će se pored auto-puta Ruma - Šabac, graditi i Fruškogorski koridor od Novog Sada do Rume koji je važan za povezivanje sa Beogradom i Zapadnom Srbijom.

- Veoma sam zadovoljan i srećan zbog izuzetno uspešne saradnje sa Kinom", naglasio je Vučić i zahvalio još jednom predsedniku Kine Si Ðinpingu za sve što je uradio i za Smederevo i Bor - naveo je predsednik.

Dodao je da je posetio gradilište kod Stare Pazove kako bi i građani Srbije mogle da vide kako to izgleda i budu ponosni na svoju zemlju, kao što je i on ponosan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    30. maj 2020 | 12:26

    Nemacka firma al plata 250e😂

  • Vlajko

    30. maj 2020 | 12:21

    Nova investicija znaci nova radna mesta i bolje sutra za Cacak i okolinu !

  • Ilija

    30. maj 2020 | 17:15

    Velike vesti za stanovnike Cacka i Ivanjice. Velika investicija i veliki napredak!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>