• 16

Da li vam neko šalje novac? Upravo ste u jedinstvenom registru države

Registar će voditi Narodna banka Srbije

  • 16
Srbija od 2005. ne prodaje zlato

Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije od danas vodi jedinstveni registar korisnika novčanih doznaka. Jedinstveni registar korisnika novčane doznake sadrži podatke o korisnicima platne usluge izvršavanja novčane doznake, odnosno o platiocima i primaocima plaćanja.

U registru korisnika novčane doznake ne vode se podaci o iznosima platnih transakcija.

Na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ova ovlašćenja dobija centralna banka, a posao registracije počinje od 1. juna 2020, saopšteno je ranije.

Platilac je fizičko lice koje pružaocu platnih usluga izdaje platni nalog za izvršenje platne transakcije, bez obzira na to da li platilac ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije. Isto je definisan i primalac plaćanja.

Pružalac platnih usluga označava banku, platnu instituciju, instituciju elektronskog novca i javnog poštanskog operatora kada pružaju platnu uslugu izvršavanja novčane doznake.

Narodna banka Srbije vodi Jedinstveni registar korisnika novčane doznake u elektronskom obliku, na osnovu podataka koje joj dostavljaju pružaoci platnih usluga.

Podaci iz Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake nisu javno dostupni i na njih se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pružanje platnih usluga koje se odnose na poslovnu tajnu, kao i odredbe propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Organima i licima koji su ovlašćeni da vrše uvid u podatke iz Jedinstvenog registra korisnika novčane doznake, Narodna banka Srbije obezbeđuje taj uvid isključivo putem posebnog aplikativnog rešenja, na osnovu primljenog zahteva potpisanog kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Sudovima i drugim nadležnim organima ovi podaci mogu se, osim putem posebnog aplikativnog rešenja, davati i na osnovu pismenog zahteva, u skladu sa zakonom.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dule

    Ovo se radi kako bi sprecili pranje novca, tojest kako bi sprecili da se nelegalno stece novac legalizuje. Ukolio vam neko od vasih pomaze i salje vam novac to nije nista nelegalno, to je dobro za drzavu zato sto uvozimo novac u SRB. E sad sto se tice uvodjenja poreza ba internet trgovinu, to je vec druga prica.

  • Crazy

    To je na zapadu normalno, sve dolazi kod nas polako...hteli ste zapad, Evropu, sta kukate? Hocete uredjenu zemlju, dobicete...

  • falkon

    Kao da do sada nisu pratili trag novca...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke