• 3

Svađa oko peleta: Građani se žale da ne mogu da dišu, preduzeće poručuje - "izmeštamo fabriku"

Meštani se žale na lokalnu firmu, dok s druge strane kako saznajemo, kompanija planira preseljenje proizvodnje koje bi trebalo da se realizuje u roku od nekoliko meseci

  • 3
firma dorado

Gotovi proizvodi / Foto: Dorado d.o.o.

Meštani Kragujevca, tačnije naselja Ilina Voda, duže od godinu dana imaju problem sa, kako kažu, radom kompanije "Dorado d.o.o." i zagađenjem životne sredineSa druge strane, iz kompanije kažu za Telegraf Biznis da posluju u skladu sa propisima i da je reč o preduzeću koje dugi niz godina obavlja delatnost u kontrolisanim uslovima.

Meštani navode da pomenuta firma koja se bavi proizvodnjom peleta, obradom otpadnog nameštaja i drugih drvnih prerađevina, svoju delatnost obavlja tako da ugrožava okolinu i zdravlje meštana.

Problem je, kako kažu, u tome što se aktivnost obavlja na otvorenom, a u suprotnosti sa dobijenom dozvolom za rad, koja podrazumeva da "Dorado d.o.o." svoju delatnost obavlja u zatvorenom prostoru. Zbog toga, građani naselja Ilina Voda se žale kako ne smeju da otvore prozore, iznesu veš napolje, a navode i da imaju i zdravstvenih problema.

Inspekcija je izlazila na teren i u jednom trenutku navodno, izrekla zabranu obavljanja delatnosti kompaniji "Dorado d.o.o.".

firma dorado

Postrojenje sa filterom / Foto: Dorado d.o.o.

S druge strane, iz same kompanije navode da i te kako poštuju propise o zaštiti životne sredine:

"Naša misija je proizvodnja obnovljivih izvora energije u smislu smanjenja gasova sa efektom staklene bašte, kao i zaštita životne sredine i promocija proizvodnje peleta iz drvnog otpada, koji ostaje prilikom proizvodnje nameštaja. Preduzeće iz godine u godinu ulaže u investicije za proiširenje svojih proizvodnih i distributivnih kapaciteteta - poručuju iz firme "Dorado do.o.o".

"Dorado d.o.o" za naš portal ističe da je preduzeće tehnički i kadrovski opremljeno da ispuni svoju misiju prerade različitog drvnog otpada u funkciji zaštite životne sredine i korišćenja tog otpada u energetske svrhe.

Oni su nam naveli i u šta su utrošene njihove investicije:

• opremu za poboljšanje uslova rada u halama i zaštitu čovekove okoline i životne sredine,

• oprema za povećnje proizvodnih kapaciteta u proizvodnji peleta

• oprema za sušenje sirovine, čime se postiže ujednačavanje kvaliteta gotovih proizvoda tokom čitave godine.

Sirovina za proizvodnju drvenog brikete i peleta je otpadno drvo i ostaci od drveta i iverice, pre svega iz industrije nameštaja u Srbiji.

 

Kako ističu za Telegraf Biznis, ovo preduzeće spada u red najvećih otkupljivača drvnog otpada i piljevine, koje se kreće na nivou od oko 60 tona svakodnevnog priliva sekundarnih sirovina, odnosno potrebne sirovine za proizvodnju.

Vremenom je rastao i broj zaposlenih u kompaniji, uporedo sa širenjem proizvodnih kapaciteta, navode nam. Na kraju 2016. bilo je 37 zaposlenih, a sada ovo preduzeće ima više od 90 radnika.

firma dorado

Ulaz sirovine u postrojenje, Kragujevac / Foto: Dorado d.o.o.

Kada je reč o problemu koji je digao Kragujevčane na noge, iz "Dorado d.o.o" nam objašnjavaju:

"U toku proizvodnje, mlevenja drvnog otpada, dolazi do emisije prašine, što je izazivalo negativne reakcije građana iz okruženja, a potom i dovelo do izlaska nadležnog inspektora na teren. Nakon primedbi i rešenja koje nam je stiglo od nadležnih organa, odmah smo stupili u reailzaciju rešavanja pomenutog problema. Takođe smo se žalili i Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, zbog neprimerenog roka koji nam je određen rešenjem, ali odgovor na poslatu žalbu još uvek nismo dobili".

Kako "Dorado d.o.o" dalje navodi za Telegraf Biznis, "u cilju rešavanja problema prašine izvršeno je investiranje u postrojenje koje služi za otprašivanje, odnosno sprečavanje širenja prašine u radnu okolinu i životnu sredinu".

Naime, instaliran je ciklon sa filter vrećama, u kojem će se sakuplja nastala prašina i opet upotrebljava za proizvodnju peleta i briketa. Postrojenja za mlevennje drvene mase, koja su bila smeštena vani, vraćena su u halu i u toku je ponovno priključenje filtera za prečišćavanje vazduha u halama.

Nakon završetka instaliranja navedene opreme, prašina će biti eliminisana u meri koja ispunjava kriterijume zaštite životne i čovekove okoline.

 

Firma "Dorado d.o.o" negira i tvrdnje u vezi sa neposedovanjem dozvole za rad, i objašnjava sledeće:

"U cilju usklađivanja postojeće dozvole za rad, u skladu sa novoistaliranom opremom, preduzeće "Dorado d.o.o" pokrenulo je proces izmene Dozvole za rad pred nadležnim organima opštine, a sve u cilju rešavanja nastalih problema. Osim toga, preduzeće preduzima mere za pronalaženje nove lokacije, pa je preduzelo aktivnosti, koje se kreću u dva pravca: tu je saradnja sa Skupštinom grada Kragujevca, kako bi se u dogledno vreme izvršilo premeštnje proizvodnje, a istovremeno - preduzeće intenzivno traži odgovarajuću lokaciju, koju bi uzelo u zakup i gde bi moglo da izvrši preseljenje proizvodnje u roku od nekoliko meseci."

Dalje ističu, "svaka druga solucija ugrozila bi opstanak fabrike i životnu egzistenciju njenih zaposlenih i ugrozila interese šire društvene zajednice".

Video: U selu Ramaća kopao se opal i izvozio u Nemačku: Traktori se voze putevima od poludragog kamenja

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Kiki

    5. jun 2020 | 13:01

    Pišite malo o Smederevu i Boru. Neka narod sazna kako kinezi ne poštuju zakone i norme iz ekologije. Kako okolna sela oko oba grada postavljaju barikade jer im kamioni uništavaju njive.

  • Moja Malenkost

    5. jun 2020 | 12:43

    Ne smeta ljudima nego drzavi sto ne mogu da uzmu pare...koje su ljudi svojim postenim radom stekli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>