• 3

Komšije ispunile sve uslove, u julu zeleno svetlo za uvođenje evra

Postavlja se pitanje koliko će Hrvatska ostati u kursnom mehanizmu. Slovenija je usvojila evro posle dve i po godine, a Litvanija posle čak 11 godina

  • 3
Novac, pare, evri, kljucevi Foto: Shutterstock

Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odlaganja ulaska Hrvatske u kursni mehanizam ERM2, agencija "Fitch" sada ipak veruje da će se proces uvođenja evra odvijati po planu, uprkos potresima koje je izazvala pandemija.

U poslednjem izveštaju o stanju hrvatske ekonomije, agencija iznosi očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa kursnom mehanizmu i uniji banaka. Prema očekivanju te rejting agencije, Hrvatska će u trećem tromesečju, tokom leta, formalno zatražiti ulazak u bankovnu uniju i ERM2, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dve i po godine, piše Jutarnji.hr.

Što se Hrvatske tiče, ona je obavila domaći zadatak: vlada je pre mesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mera, a ovih dana je i Hrvatska narodna banka (HNB) izvestila da je pet banaka uspešno prošlo test kontrole kvaliteta svoje imovine, koju je sprovodila Evropska centralna banka (ECB).

Sudeći po izjavama hrvatskih čelnika, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mera, a ECB bi trebalo da upozna zemlje članice evrozone sa rezultatima procene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahteva za ulazak u ERM2 i uspostavljanje bliske saradnje između Hrvatske narodne banke i Evropske centralne banke. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, taj proces bi trebalo da bude i završen narednih meseci.

Kada Hrvatska uđe u ERM2, to prvo znači određivanje kursa, po kojem će se u budućnosti baviti zamena domaće valute za evro, kao i raspon dozvoljenih fluktuacija oko središnjeg pariteta.

Raspon fluktuacija ne sme biti veći od plus-minus 15 odsto. U proteklih 20 godina, kuna je fluktuirala plus-minus pet odsto oko proseka od 7,42 kune za evro, pa se očekuje da će i središnji paritet zamene biti utvrđen približno oko tog tržišnog nivoa kursa.

Ako Hrvatska zaista ostvari prvi korak na putu ka evru, novo pitanje koje se otvara je koliko će ostati u kursnom mehanizmu i kada će evro zaista ući u svakodnevnu upotrebu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da to razdoblje može varirati od dve i po godine, koliko je trebalo Sloveniji, do 11 godina, koliko je u kursnom mehanizmu provela Litvanija, od 2004. do 2015. godine.

Video: Lideri EU čestitali Dan Evrope

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>