• 0

Država spasila nacionalnu avio-kompaniju, građane će to koštati milione i milione evra

Najavljeno da će vlada sprovesti reformu vezanu za cenu karata i uvesti dodatne takse od 30 evra za letove od manje od 350 kilometara

  • 0
AUA airline, Austrian airlines

Austrian airlines / Foto: Wikimedia/Peter N. Thier

Austrijska vlada donela je odluku o spašavanju nacionalne aviokompanije AUA, koja je zapala u finansijske probleme usled korona virus krize, te je večeras saopštila da će država u sanaciju preduzeća uložiti 150 miliona evra poreskih obveznika i daljih 300 miliona evra preko kredita za koje će garantovati država.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u kraćem obraćanju novinarima, preneo je da su pregovori sa vlasnikom AUA, nemačkom Lufthanzom pozitivno okončani.

- Uspeli smo da spasimo veliki broj radnih mesta i dobili smo garanciju da će sedište AUA ostati u Beču, kao i postigli smo dogovor oko potrebnih mera za zaštitu klime - objasnio je on.

Kurc je naglasio da je sa Lufthanzom dogovoreno da čvorište Beč raste isto onoliko koliko "domaći" aerodrom Lufthanze u Frankfurtu i Minhenu.
Vicekancelar Verner Kogler najavio je da je dogovorena i minimalna cena karte od 40 evra za letove AUA, u kojoj moraju biti sadržani porezi, takse i svi dalji troškovi.

Tim anti-damping pravilom, kako je kazao, želi se stati na put "određenim ekcesima" i socijalno-ekološkim posledicama. Takođe je najavljeno da će vlada sprovesti reformu vezanu za cenu karata i uvesti dodatne takse od 30 evra za letove od manje od 350 kilometara. To, kako je rečeno, imaće konkretne posledice po let Beč-Salcburg, koji neće više biti u ponudi AUA. AUA treba sa ukupno 600 miliona evra – 450 miliona od države (150 miliona granta I 300 kroz kredite) i 150 od Lufthanze – da bude sanirana.

Lufthanza je obećala da će sedište AUA u narednih deset godina ostati u Beču, a ministar finansija Gernot Blimel saopštio je da dogovor predviđa, da, ako se to ne ispoštuje, Lufthanza mora da vrati grant u visini od 150 miliona evra.

Inače AUA je krajem aprila zatražila 767 miliona evra državne pomoć, tako da je dogovorena svota ispala manja.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke