• 2

"U narednih pet godina ulažemo 14 milijardi € u puteve, zdravstvo, obrazovanje, stanove za mlade"

Govoreći o budućim planovima, ministar je ocenio da nam stopa rasta od pet odsto daje za pravo da budemo optimisti kada je kraj godine u pitanju

  • 2
siniša mali Siniša Mali / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija, Siniša Mali, danas je ocenio da su još jednom potvrđeni odlični ekonomski rezultati koji su postignuti u našoj zemlji, s obzirom na to da je prema ažuriranim podacima Evrostata - Srbija po međugodišnjem rastu BDP-a u prvom kvartalu na prvoj poziciji, među 38 evropskih ekonomija.

Mali je rekao i sledeće: "Ukoliko budemo bili pametni, aktivni, mislim da ćemo sa punim pravom biti na kraju godine prvi u Evropi po stopi rasta, dakle, ne samo u prvom kvartalu nego za celu godinu".

Dodao je da bi to bio istorijski, najveći uspeh naše zemlje imajući u vidu krizu i razvoj u proteklih 30 godina. Ministar je ocenio da je prvo mesto sa stopom rasta od 5 odsto rezultat napora uloženih u reformu javnih finansija, ali i razvoj privrede.

- To je i najbolji odgovor za sve one koji su sumnjali u nas i našu snagu da ćemo biti broj jedan. Često se dešava da mi sami u sebe ne verujemo, da verujemo da su svi drugi bolji od nas, ali pogledajte sada. Dakle, u uslovima najveće ekonomske krize ikada, mi smo broj jedan u Evropi po možda najvažnijem pokazatelju kada je ekonomija u pitanju, a to je stopa rasta našeg BDP-a - naveo je Mali.

Podsetio je da građani Srbije, tokom krize izazvane virusom korona, nisu oskudevali ni u čemu.

Govoreći o planovima u narednom periodu, ministar je ocenio da nam stopa rasta od pet odsto daje za pravo da budemo optimisti kada je kraj godine u pitanju.

- Ne smemo da se opustimo, pred nama je nekoliko veoma važnih meseci, po pitanju otvaranja novih fabrika, otvaranja novih radnih mesta, nastavka radova na velikim infrastrukturnim projektima - naveo je Mali, i osvrnuo se i na odličan rezultat prošle godine, kada je ostvarena stopa rasta od 6,2 odsto i podsetio da je za sledeću godinu projektovan rast od 7,5 procenata.

Još jednom je naglasio da će narednih pet godina Srbija izdvojiti 14 milijardi evra u nastavak izgradnje infrastrukture, odnosno, putne, železničke, mrežne kanalizacije, vodovoda za sva domaćinstva, kao i da će se nastaviti ulaganje u zdravstvo i obrazovanje, ali i u izgradnju stanova za mlade.

Video: Mali: Ispunili smo obećanje, završili smo isplatu 100 evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zla baka

    9. jun 2020 | 13:47

    Bolje da te pare stavimo na Barsu. Kvota jeste mala ali je sigurica. Na 14 milijardi sa 1.20 eto nam 2.8 milijarde čisto i sigurno.

  • Sale BG

    9. jun 2020 | 17:13

    Bolje uloži u vodu i kanalizaciju po Srbiji. Zrenjanin opet pije žutu vodu, 2/3 Beograda nema kanalizaciju a ni kišnu kanalizaciju. O preradi iste priča se decenijama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>