• 1

Korupcija u EU raste: Koji narod ima najviše svesti o tome, a kome ona remeti svakodnevicu?

Odmah iza Hrvatske su Malta i Austrija. Njihovi državljani nisu zadovoljni merama koje te zemlje preduzimaju u borbi protiv korupcije

  • 1
korupcija

Foto: Pixabay

Poslednje istraživanje Evrobarometra pokazuje da 71 procenat Evropljana smatra da je korupcija široko rasporstranjena u njihovoj zemlji.

Među ispitanicima, najviše Hrvata (97 procenata) potvrđuje postojanje korupcije u svojoj zemlji, a najmanje je Finaca (22 procenta) koji su zabrinuti zbog situacije sa korupcijom u državi.

Istraživanje Evrobarometra je rađeno u posednjih šest meseci na području EU 27, a rezultati govore o povećanju percepcije korupcije među građanima u odnosu na prethodno istraživnje iz 2017. godine, kada je 68 procenata ispitanika ukazivalo na postojanje korupcije u njihovim zemljma.

U Evrostatu objašnjavaju da je percepcija korupcije posrasla od prethodnog istraživanja u čak 18 država članica, a najviše na Malti, u Austriji i Hrvatskoj.

Glasovi ispitanika govore da je korupcija najmanje zastupljna u Finskoj, Danskoj, Švedskoj i Holandiji.

Za 69 odsto ispitanika korupcija je neprihvatljiva, a 26 % Evropljana smatra da ona utiče na njihove svakodnevne živote.

Među građanima koji su se izjasnili da su pogođeni korupcijom u svakodnevnom životu najviše ima Rumuna (64 %), Kiprana (60 procenata), a za njima slede Portugalci i Španci.

Na uticaj korupcije najmanje se žale u Holandiji (4 procenta), Luksemburgu (6 procenata), a zatim u Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Nemačkoj.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ya

    10. jun 2020 | 17:02

    Istocna evropa ce razbucati EU. Gde se mi pojavimo, sve propada .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>