• 8

Percepcija građana vs. činjenice - ko su najveći donatori u Srbiji, SAD ili Rusija?

"Zbog čega mislite da postoji toliki jaz između percepcije javnog mnjenja i realnosti kada su u pitanju donacije SAD i pomoć EU Srbiji", pitanje koje je postavila i sama Američka ambasada u Srbiji na svom Tviter nalogu komentarišući grafikon koji prikazuje pomoć u ciframa

  • 8
dolar

Foto: Pixabay

Ustaljeno je mišljenje građana Srbije da se ako nisu najveće, donacije iz Rusije, po svojoj vrednosti nalaze bar pri vrhu. Međutim, podaci Ministarstva za evropske integracije Srbije govore upravo suprotno.

Na vrhu ove liste od 2000. godine je Evropska unija, a visoko su i SAD. Oko toga se opet povela polemika.

U Ambasadi su naime, prokomentarisali grafikon koji je napravljen prema podacima resornog Ministarstva, a koji prikazuje koliko koja zemlja daje Srbiji u donacijama. Posle prvobitno postavljenog pitanja o tome zašto je toliki jaz, odnosno, zašto postoji takva percpecija uopšte, Ambasada je "ispravila" podatke sa grafikona navodeći da je zapravo stvarna pomoć SAD u periodu između 2009-2018 je više nego dvostruka od prikazane.

Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene države članice sa 4,31 milijardi evra realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprineli razvoju Srbije - pojedinačno gledano Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi evra, Nemačka 357,51 miliona evra, Švedska 232,41 miliona evra i Italija 191,49 miliona evra- navodi se u izveštaju Ministarstva za evropske integracije od prošle godine.

Ipak, uprkos ovim pozitivnim rezultatima u korist Evropske unije, prema pomenutom istraživanju, čak 24 odsto naših građana i dalje veruje da je upravo Rusija zemlja koja je najveći donator Srbiji, a u pomenutom istraživanju čak 81 odsto građana je izjavilo da ne zna koliko otprilike Srbija godišnje dobija iz EU fondova.

Čak 20 odsto građana Srbije je izjavilo i da mogu da biraju model zemlje u kakvoj bi voleli da žive odabir pao na Rusiju. Nešto više, 29 odsto njih se izjasnilo da je Nemačka zemlja na koju treba da se ugledamo, dok je na trećem mestu Švajcarska.

Takođe, ne može se govoriti ni o brojkama kada je reč o ruskim donacijama, jer preciznog podatka nema. Dodatno, na ove cifre će svakako uticati korona, kada se budu sumirali rezultati.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bocan

    Otrovali su. Nam zemlju, vodu i vazduh u narednih hiljada godina. Ubijali nam ne selektivno stanovništvo, industriju... Ako i daju nešto to je možda zbog kobajage savesti. Samo se Rusko računa.

  • Red briggade

    Tihi i Atlantski okean će se spojiti i potopiti svetsko zlo.

  • Danga

    Koliko su štete nanijeli Srbiji tokom bombardovanja i oteli Kosovo.A sada kao pomažu Srbiju.Oni nemaju srama ni stida niti poštuju Srbiju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke