• 0
 ≫ 

Prvi put u životu: "Zavisim od muževljeve plate"

 ≫ 

Istraživanje pokazuje da 44 odsto žena smatra da je njihova finansijska stabilnost ugrožena od kada je počeo karantin, u odnosu na 35 odsto muškaraca

  • 0
muž, žena Foto: Pixabay

Pandemija izazvana virusom korona napravila je kolaps na globalnom planu, a svetske ekonomije srozala na najniže nivoe, budući da su gotovo sve vrste poslovanja prekinute u trenu.

- Trenutno radim samo pola radnog vremena, što mi pruža osećaj zavisnosti, jer mi ta plata nije dovoljna - kaže Niki Pinington (44) za BBC, i dodaje: "Sada ću prvi put u životu morati da se oslonim na svog supruga".

Niki je inače frizer, a sredinom marta je ušla u program po kojem vlada isplaćuje novac svima koji ostanu bez posla, jer poslodavac nije mogao da joj garantuje punu zaradu, a saloni su prestali s radom. Osim toga, pomaže svom sinu od 11 godina sa školom, dok njen muž radi regularno.

Ipak, priznaje da nije navikla na ovakav način života, jer voli da ima svoj dinar, a sada više nije sigurna ni da li će moći da se vrati na posao u julu, kada bi frizerski saloni trebalo da nastave s radom. Problem joj pravi i to što je sasvim izvesno da se škole neće otvoriti 4. jula, kako je najavljeno.

Opcija da bake i deke čuvaju dete nije u opticaju, jer kako kaže, i ona i muž rade s ljudima, a stariji pripadaju najviše rizičnoj grupi. Njen muž je, inače, agent za nekretnine.

Takođe ističe da su zaposlene mame tokom karantina izvukle "deblji kraj", jer inače zarađuju manje od muževa, a u ovakvim situacijama - one koje su poput nje, žrtvuju posao zarad brige o detetu.

Od marta, samo esencijalni radnici su mogli da obezbede školovanje za decu, što znači da su mnogi koji su radili od kuće, poslednjih 11 nedelja balansirali između privatnog i poslovnog života.

Zaposlene mame upozoravaju da ako se nastavi ovako, odnosno škole ne budu otvorene u skorije vreme, sav teret će pasti na njih. Jedna studija je pokazala da su one više sklone tome da izgube posao tokom pandemije, nego očevi.

CIPD istraživanje pokazuje da 44 odsto žena smatra da je njihova finansijska stabilnost ugrožena od kada je počeo karantin, u odnosu na 35 % muškaraca.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>