• 1

Vesić pozdravio odluku o 10 odsto učešća za stambene: "Građani će lakše do kredita"

"Ovo će uticati i na dalji rast u oblasti stanogradnje"

  • 1
Nekretnine, tržište, stanovi, kuća

Foto: Shutterstock

Grad Beograd pozdravlja odluku Narodne banke Srbije kojom je smanjeno obavezno učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto kupcima prvog stana, jer će olakšati građanima rešavanje stambenog pitanja putem kredita, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je naveo da smanjenje obaveznog učešća predstavlja jedan od predloga u okviru zajednicke inicijative Grada i PKS, koju je Vlada Srbije podržala, kako bi se omogućilo da banke stambene kredite građanima daju pod povoljnijim uslovima.

- Na ovaj način građani će rešavati stambeno pitanje na prihvatljiviji način. Istovremeno, uticaće se na dalji rast u oblasti stanogradnje što bi trebalo da doprinese bržem oporavku građevinske industrije i neutralisanje negativnih efekata pandemije - naveo je Vesić u pisanoj izjavi.

On je dodao da je u Beogradu ove godine, zakljucno sa 31. majem, izdato je građevinskih dozvola i lokacijskih uslova za skoro 550.000 kvadratnih metara, što, kaže, implicira da će ove godine biti izdato za više od 1,1 milion kvadrata.

Na taj način, nastaviće se trend iz prethodne tri godine u kojima je svake godine izdavano građevinskih dozvola za više od milion kvadrata, dodao je Vesić.

- Nastavićemo i dalje da sarađujemo sa vladom, državnim organima, poslovnim bankama, PKS, kako bi se i drugi naši predlozi sproveli, jer verujemo da ćemo na taj način pomoći dalji razvoj građevinske industrije, bankama da lakše plasiraju svoj novac, kao i građanima da na mnogo povoljniji način reše stambeno pitanje - rekao je Vesić.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borislav

    16. jun 2020 | 00:40

    Postovana gospodo ! Ja sam penziomer vise od 3 godine. Moja supruga je takodje penzionerka (invalidska). Ja sam sa 40 god.staza otisao u penziju a supruga sa nesto vise od 20 god zbog bolesti. Imamo troje divne dece. Od vremena Broza pa sve do sadasnjih vlasti nismo iz raznih razloga uspeli da obezbedimo svojoj porodici stan. Uvek se neki zakon isprecio i onemogucio nam da konkurisemo ili podignemo kredit za stan. Nekad je to bio prosek zarade, nekad limitirane godine starosti, nekad sam ja davao u firmi prednost kolegama kad dobiju dete, nekad je u pitanju bio socijalni slucaj itd. Znam da sam bio glup sto sam propustao sanse. Medjutim za te godine koje smo proveli na radu nama su kao i mnogim drugim uzimali procenat od plate za stan. Zaposleni su te stanove dobijali pa ih po mizernoj ceni otkupljivali i na kraju po enormnim cenama prodavali. Zasto nama ne moze da se obracuna iznos koji nam se otimao pa da nam drzava da neku mogucnost da nam to bude obracunato kao ucesce za neki kredit. Drzava je ucestvovala u onim kreditima u svajcarcima gde su pojedinci kupovali stan kad su uslovi bili dobri a iste prodavali. Drzava je svima omogucila vojsci, policiji, verovatno i zdravstvu i skolstvu, mladim bracnim parovima samo za nas koji smo izdvajali novac za svoj radni vek nema sluha. Daje stanove ili gradjevinski materijal za rome, socijalne slucajeve, izbeglice, prognane sto i treba ali samo za nas ne zeli da cuje. Moja deca su se zenila iz podstanarskih stanova i sad su opet podstanari. Ja sam kao podstanar otplatio verovatno do sada tri stana i dalje placam. Razocaran sam u vlasti ove nase Srbije. Sramota je da samo mi ne mozemo da uz pomoc drzave obezbedimo svojoj porodici krov nad glavom. Pokusavao sam kod svih dosadasnjih vlastodrzaca i svi su me odbili. Sramota. Objavi ovu ispovest ako smes komentatoru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>