• 8

Prešli prag, nazidali 26 miliona dolara duga: Svaki Amerikanac duguje 70.000

Nije samo dug problem za američku ekonomiju, već i budžetski deficit

  • 8
Korona virus Amerika SAD

Foto: Pixabay.com

Američki nacionalni dug najveći je u istoriji, prešao je iznos od 26.000 milijardi, odnosno 26 biliona (triliona) dolara.

Kada se javni dug preračuna u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da svaki Amerikanac duguje oko 70.000 dolara, odnosno dug je oko 179.000 dolara po domaćinstvu.

Povećanje duga posledica je krize nastale usled pandemije virusa korona. Američka administracija odobrila je od marta oko pet biliona dolara za fond pomoći za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije.

Nije samo dug problem za američku ekonomiju, već  i budžetski deficit. Tokom prvih osam meseci fiskalne godine (koja traje od 1. oktobra do 30. septembra) budžetski deficit dostigao je 1,88 biliona dolara, odnosno 1.880 milijardi, što je više nego ijedan godišnji budžetski deficit u istoriji SAD.

Poređenja radi, deficit za celu fiskalnu 2019. godinu iznosio je 738,6 milijardi dolara, dok je sada za osam meseci više nego dvostruko veći. Američki dug raste već godinama, ali je vrhunac rasta usledio zbog pandemije virusa korona.

Kako je saopštila Fondacija Petera Petersona, Sjedinjene Američke Države troše milijardu dolara dnevno samo na kamate na nacionalni dug. Dug Sjedinjenih Američkih Država iznosio je u utorak 9. juna 26.003.751.512.345 dolara, pokazuju podaci američkog ministarstva finansija.

Video: Novinar optužio Trampa da gura lek za Kovid-19: Samo CNN može da postavi takvo pitanje

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zile

    Vreme je da se Srbija malo zaduzi.Jedno 10. Milijardi dolara i poveceti plate na 800 ,900 evra da zivimo ko ljudi barem 3,4 godine

  • Posmatrač 2020

    Za Ameriku to nije problem. Štamparije novca će neko vreme raditi prekovremeno i problem (dugovi) rešen

  • Dejan

    To je to kad se stampaju pare bez pokrica onda svakih desetak godina reset na fabricka podesavanja u obliku svakojakih svetskih kriza pametnom dosta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke