• 13

Ako Italija ili Ibica ponude svaku drugu noć gratis, šta će biti s Hrvatskom koja ne spušta cene?

Najviše gostiju trenutno je u kampovima, jer je njima manje-više svejedno gde je pandemija

  • 13
Hrvatska, plaža, jadransko more, odmor, kafici Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Trenutno je u Hrvatskoj otvoreno tek oko 360 hotela od ukupno 1.200, i nisu vidljive neke značajne akcije kada je reč o cenama. Većina velikih hotelskih kuća otvorila je samo jedan ili dva objekta, i čini se da baš na taj način žele da održe cenu.

Nakon što evropske zemlje polako otvaraju granice turistima, bitka za sezonu među konkurentima na Mediteranu i šire nastavlja se u samom sektoru, i različitim prodajnim i oglasnim alatima koji su manje-više poznati, ali u situaciji koja nikad nije viđena, piše Poslovni dnevnik.

I kao u svakoj borbi, i tu će presuditi najniže strasti, a u svakoj kupoprodaji - to je cena. Pandemija je, uz opšte prisutan protekcionizam i ograničavanje kretanja, donela i dubok jaz u očekivanjima između ponude i potražnje, posebno u zemljama zavisnim od turizma, kao što je Hrvatska.

Hoteli prazni, ali drže cene

Stav je da hoteli bar 2020. treba da budu pristupačni, kako bi domaći gosti mogli da borave u njima, kada već stranaca neće niti. Neki otvoreno zagovaraju i različite cene za domaće i strane turiste, te zaboravljaju, kako piše Poslovni dnevnik, da je zabranjena diskriminacija primalaca usluga na osnovu državljanstva ili prebivališta.

Kupci s jedne strane, međutim, imaju pravo. Hoteli su još uvek prazni, a vrlo je neizvesno da li će biti otkazan i onaj deo rezervacija za leto koji imaju, iz razloga što su ti gosti naišli na povoljnije ponude.

Onima koji su presekli i putuju uprkos strahu i riziku od zaraze, presudna će biti cena. Ko želi toplo more, ima ceo Mediteran, a ako Lufthanza obeća da će kući vratiti svakog Nemca sa, recimo, Maljorke - onda ni prevoz više nije problem.

Ibica Ibica / Foto: Pixabay.com

Ako Italija ili Ibica ponude svaku drugu noć gratis ili besplatan boravak za svakog drugog gosta, što su ponude aktuelne na tržištu, a hotel u Poreču "odigra ulogu" kao da je 2019. godina, logično je da će Nemac pre otići u Španiju.

Najviše gostiju trenutno je u kampovima, to su uglavnom paušalci kojima je svejedno gde su u vreme pandemije. Najpopunjeniji je nekomercijalni smeštaj u apartmanima, vikendaši uživaju u ranom letu. Privatni apartmani na Bukingu i dalje drže cene, a pitanje je koliko rezervacija će se na kraju realizovati.

Hotelijeri se nalaze pred velikom dilemom: hoće li otvoriti sve hotele i oglasiti akcije u vidu bolje vrednosti za novac (tu ulazi čitav niz popusta koji se ne moraju nužno tako i zvati), ili će držati jedan pun hotel u kojem će držati cenu, ali na štetu destinacije, koja će umesto pet otvorenih hotela imati jedan.

Naime, hrvatski turizam i dalje se zasniva na modelu "jedna destinacija, jedna velika hotelska kuća", koja vedri i oblači čitavu destinaciju. Ako otvore sve hotele, navodi hrvatski portal, to podrazumeva veće troškove osoblja, hladnog pogona, održavanja... A ako zatvore većinu ove godine, kako će 2021. naći nove radnike? Svi će otići onima koji rade ove sezone.

Kakvu ponudu će svojim gostima pružiti uz jedan ili dva hotela, a oni su, na primer, baš želeli onaj drugi koji je zatvoren? To su pitanja koja mora da rešava krizni menadžment, što hrvatskim hotelijerima već niz godina nije bilo potrebno. Neke stvari sada su više nego jasne, "last minute" će se ove godine brojati doslovce u minutima, a ponuda se vagati u evrima.

Video: Srpski turisti stigli do granice sa Grčkom, ne mogu da uđu: Ovde ima male dece, starih i bolesnih

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola bgd

    18. jun 2020 | 21:38

    A sta nas pa briga sta ce biti sa hr!?

  • DARKO 100%

    18. jun 2020 | 21:29

    Ja mislim da je najbolje ove godine ostati kuci🛀nece biti smak sveta

  • Zmaj.

    18. jun 2020 | 22:24

    Žao mi je običnog smrtnika-radnika-sirotinje al Hrvatska i ne zaslužuje bolje.Idemo na Maldive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>