• 0
 ≫ 

Osim upola nižeg učešća, spremaju se još dve važne olakšice za prvi stan: PDV na 60 kvadrata!

 ≫ 

Održani su sastanci sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama

  • 0
stan, kuca Foto: Pixabay

Narodna banka Srbije donela je odluku kojom je ljudima koji kupuju prvi stan smanjeno obavezno učešće za stambene kredite sa dvadeset na deset odsto.

- Odluka NBS, kojom je ljudima koji kupuju prvi stan, smanjeno obavezno učešće za stambene kredite sa dvadeset na deset odsto, praktično znači da kupci prvog stana neće imati učešće pri kupovini stana jer njima PDV, odnosno porez koji iznosi 10 odsto vraća država - rekao je za RTS zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je naveo da je ova odluka usmerena na to da olakša građanima rešavanje stambenog pitanja putem kredita.

Dodaje da su Vladi predložili još neke mere.

- Da se onaj deo koji se ne oporezuje prilikom kupovine prvog stana za koji postoji povraćaj PDV-a podigne sa 40 na 60 kvadrata, jer smatramo da je 60 kvadrata ipak neki minimum kada neko ima porodicu. Pored toga tražili smo da se bankama omogući da kreditiraju stambenu izgradnju već sa 50 odsto izgrađenosti umesto sa 80 odsto, kako je sada jer bi onda lakše i brže ljudi dobijali kredite - objašnjava zamenik gradonačelnika.

Dodaje, da su Grad Beograd i Privredna komora Srbije, pre nego što su uputili ovaj predlog, održali sastanke sa najvećim investitorima koji ulažu u stambenu gradnju u Beogradu, kao i sa bankama.

- Grad Beograd je do 31. maja izdao građevinske i lokacijske dozvole za skoro 550.000 kvadrata. Sada je najvažnije da se ljudima koji kupuju prvi stan, koji su na početku radne karijere i stvaraju porodice omogući da lakše dođu do prvog stana. Njima će to pomoći i pri njihovoj odluci da ostanu u svojoj zemlji - objašnjava Vesić.

Odlukom koju je Izvršni odbor NBS doneo 11. juna, za kupovinu prvog stana, banka može fizičkom licu da odobri kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. I ovo je izuzetak u odnosu na opšte pravilo, objašnjavaju iz NBS, jer prema opštem pravilu, ovaj limit iznosi 80 odsto vrednosti nepokretnosti. U našem posebnom tekstu OVDE, objasnili smo vam šta to u praksi tačno znači.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>