• 4

Radikalna odluka Kine: Zabranjuje uvoz zamrznutog mesa

Srbija šalje toj zemlji pakete junećeg mesa. Odluka kineske carine stupa danas na snagu

  • 4
Zabrana uzvoza smrznutog mesa, izvoza mesa, meso

Foto: Shutterstock

Kina je upravo odlučila da obustavi uzvoz zamrznutog mesa i zamrznutih proizvoda od mesa, ako i ribe.

Posle hitnog sastanka nadležnih službi, doneta je ova odluka, a sve zbog  novih slučajeva koji su pozitivni na Covid-19. Prošle nedelje je zatvorena najveća pijaca u glavnom gradu Kine, na kojoj se prodaju meso, riba, povrće.

Nekoliko desetina ljudi je obolelo od korone u međuvremenu, a pekinške vlasti su odlučile da ovu ribu sklone i s polica u supermarketima, kao i sa platformi za dostavu hrane.

Vu Zuniou, glavni epidemiolog kineskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, rekao je da virus može preživeti na površini smrznute hrane do tri meseca.

Kako se navodi u novoj odluci, njihova carina će 100 odsto kontrolisati sve pakete, a to posledično znači da se ugovoreni kontigenti za uvoz/izvoz mesa stavljaju van snage. 

Iz Srbije pojedine naše kompanije izvoze u Kinu juneće meso. 

Ranije su potpisani protokoli o karantinu i zdravstvenim zahtevima koji se odnose na svinjsko meso za izvoz iz Srbije u Kinu, ali i o inspekcijskim i karantinskim zahtevima za izvoz mlečnih proizvoda, kao i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Tada je najavljen početak izvoza za novembar, a potom i do kraja prošle godine. Rečeno je tada da kvota za izvoz neće biti, ali i da očekuje da za početak iz Srbije put Kine ide nekih 50.000 tona svinjskog mesa.

Trgovinska razmena između Kine i Srbije prošle godine bila 950 miliona dolara, što je za 25 odsto više nego godinu ranije. Kina je u 2018. najviše iz Srbije uvozila drvo i obojene metale, a Srbija je iz Kine najviše kupovala električne aparate, elektronske komunikacione uređaje i opremu.

Kada se radi o hrani, naša zemlja već ima dozvolu za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, međutim, Srbija tu teško može da bude konkurentna Argentini i Novom Zelandu, koji su mnogo bliže Kini, a i mogu da im ponude veću količinu tog mesa. Ove cifre bile su pre korone.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Sad ispade da svet njima siri virus? Ovi Kinezi stvarno imaju potencijal da postanu svetsko zlo broj 1. cak i po licemerju, mada ce morati jos da se potrude da bi prestigli Amere.

  • Maja

    Sta je sada ovo? Kovid se prenosi preko zamrznutog mesa? Da li Kinezi znaju nesto sto mi ne znamo? Zar nije receno da posiljke sa Alibabe mozemo normalno da primamo? Ne razumem.

  • Mr.O

    Ma da svi drugi su krivi!! Odvratni smisao ishrane se ne pominje . Tsss

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke