• 0

"Odluka koja slama": Hilton deli više od 2.000 otkaza

Veliki hotelski lanci žrvtve su pandemije

  • 0
hotelska soba

foto: pixabay.com

Grupacija Hilton Hoteli otpustiće 2.100 zaposlenih, ili otprilike 22 odsto ukupne radne snage, zbog produženog pada rezervacija hotelskog smeštaja i poslovnih putovanja usled pandemije korona virusa.

Ovaj američki lanac hotela će takođe produžiti aktuelni program prunudnih odmora za većinu zaposlenih za još 90 dana. Hilton grupa je objavila krajem marta uvođenje prinudnih odmora za zaposlene, kao i privremeno smanjenje plata za rukovodiocima.

- Nikada se u istoriji dugoj 101 godinu Hiltona naša industrija nije suočila sa globalnom krizom koja je doslovno zaustavila putovana - naveo je generalni direktor Kristofer Naset u saopštenju za medije, dodajući da ova odluka slama.

I drugi veliki hotelski lanci žrvtve su pandemije Kovid-19, između ostalih i Hiltonovi rivali Mariot i Hajat.

Mariot je, kako dodaje, u martu takođe poslao deo zaposlenih na prinudni odmor, a pošlog meseca je saopštio da pandemija "ima ozbiljnije i trajnije finansijske posledice na njegovo poslovanje nego teroristički napad 11. septembra i finansijska kriza 2008. zajedno".

Hajat je u maju najavio da će smanjiti broj zaposlenih 1.300 zbog istorijskog pada tražnje za putovanjima i očekivanog sporog oporavka.

Američki hoteli izgubili su više od 30 milijardi dolara prihoda, a skoro šest od 10 hotelskih soba je prazno, prema podacima američke asocijacije hotela i smeštaja.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>