• 0
 ≫ 

Grad koji želi da bude najzeleniji: Vozovi metroa kočenjem proizvode struju

 ≫ 

Svaki put kada se jedno metro vozilo zaustavi na stanici, oslobađa se takozvana kočiona energija, koja se pretvara u struju za napajanje pokretnih stepenica, liftova i rasvete

  • 0
metro

Foto: Pixabay

Posle prvog autobusa na voodnik koji je prošao ulicama Beča, ovaj grad nastavlja s inovacijama. Vozovi bečkog metroa kočenjem proizvode struju za napajanje pokretnih stepenica, liftova i rasvete.

Naime, gradsko preduzeće za javni prevoz, "Wiener Linien", osmislilo je zanimljivu metodu za dobijanje električne energije iz obnovljivog izvora. Ona je deo projekta "Brake Energy", osmišljenog sa ciljem da se reciklira energija koju vozovi podzemnog saobraćaja oslobađaju prilikom kočenja.

Svaki put kada se jedno metro vozilo zaustavi na stanici, oslobađa se takozvana kočiona energija. Veći deo te energije vraća se u sastav i pokreće vozove koji dolaze. Kada se ne koristi za pokretanje nekog drugog voza, ta energija se preusmerava u 20-kilovoltnu mrežu naizmenične struje firme "Wiener Linien".

Tada se koristi za napajanje pokretnih stepenica, liftova i rasvete na stanicama metroa.

 

Prvo postrojenje za pretvaranje kočione energije u struju u Beču, postavljeno je još 2018, na stanici podzemne železnice linije U2 u okrugu Donaustadt. Sada je Beč dobio još jedno takvo postrojenje na stanici linije U1, u okrugu Favoriten. Kako je najavljeno, glavni grad Austrije bi uskoro trebalo da dobije još četiri ovakva postrojenja, ali od 2021. godine.

- Što se više energije može reciklirati, to je manje energije potrebno proizvesti - objasnila je članica bečkog veća za zaštitu okoline, Uli Sima.

Video: Dezinfekcija njujorškog metroa, radnicima se pridružio Kuomo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>