• 0
 ≫ 

Energetske firme na "stres testu": Trećina mora da smanji radnu snagu i preusmeri svoje troškove

 ≫ 

"Bićemo svedoci najveće preraspodele finansijskog kapitala u istoriji, restrukturiranja energetskog sektora, novih načina rada i transformacija", rekla je Angela Vilkinson, ispred Svetskog saveta za energiju

  • 0
Opstaće oni koji mogu da se prilagode Foto: Pixabay

- Kriza korona virusa postaće "stres test za globalni energetski sistem" i rezultiraće velikim promenama u energetskoj industriji - izjavila je generalna sekretarka Svetskog saveta za energiju (WEC), Angela Vilkinson.

Ona je na onlajn konferenciji pod nazivom "Covid-19: Ubrzano do bolje energetske budućnosti za sve", predstavila studiju WEC-a o uticaju pandemije na globalni energetski sektor.

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 100 zemalja, otkrilo je da četiri od pet anketiranih kompanija drastično smanjuju troškove, uključujući investicije i operativne rashode.

Oko 40 odsto energetskih firmi već je srezalo troškove poslovanja za najmanje 10 procenata.

- Dobrobit zaposlenih je i dalje prioritet za većinu kompanija u energetskom sektoru... Ali istovremeno, trećina kompanija koje su učestvovale u anketi rekla nam je da će morati da smanje radnu snagu - navela je Vilkinson. Ipak, kako je dodala, biće uloženi napori da se gubici radnih mesta svedu na minimum.

Vilkinson je rekla da kriza već ima značajan uticaj na energetski sektor, s obzirom na to da je 80 kompanija svoje investicije uglavnom preusmerilo na digitalizaciju.

Takođe, "nameravaju da posvete više pažnje zaštiti životne sredine i društvenoj odgovornosti i poboljšanju korporativnog upravljanja", istakla je generalna sekretarka WEC-a.

- Bićemo svedoci najveće preraspodele finansijskog kapitala u istoriji, restrukturiranja energetskog sektora, novih načina rada i transformacija. Mi smo usred duboke ljudske krize i počećemo da se suočavamo sa novim realnostima - zaključila je ona.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>