• 1
 ≫ 

Skandal trese fintek tržište: Gde su nestale 2 milijarde sa računa?!

 ≫ 

Da li je nemačka firma samo žrtva veće prevare?

  • 1
Programeri, dolari

Foto: Pixabay

 Akcije kompanije Vajerkard (Wirecard) pale su danas za još 50 odsto, nakon jučerašnje objave revizora te finansijsko-tehnoške grupe, koja je svojevremeno smatrana zvezdom nemačkog tehnološkog sektora, da na računima firme nedostaje 1,9 milijardi evra.

Haotična rasprodaja, započeta juče uz sunovrat vrednosti akcija od čak 60 procenata, eskalirala je danas jer su dva najveća investitora zapretila sudskim tužbama protiv Vjerkarda zbog računovodstvenog skandala koji je doveo u pitanje opstanak ove jednom visoko kotirane kompanije za platni promet, piše Fajnenšel tajms.

Investitor Junion Investment, jedan od 10 najvećih akcionara, pridružio se fondu DVS koji je zapretio da će tužiti kompaniju koja je skoro dve decenije smatrana nemačkom uspešnom tehnološkom pričom.

Vajerkard, sa sedištem u predgrađu Minhena, obrađuje desetine milijardi evra transakcija po kreditnim i debitnim karticama godišnje.

Afera je izbila u četvrtak, kada je otkriveno da nedostaje 1,9 milijardi evra na eskrou računima u dve azijske banke.

Ernst Jang, dugogodišnji revizor kompanije, rekao je da postoje indicije da je ovlašćeno lice za bankarske račune Vajerkarda pokušalo „da prevari revizora“ i da je moguće da je dostavilo „lažne izvode po računima”. Kuća je zbog nestanka novca odbila da potpiše izveštaj o reviziji za 2109. godinu, prenosi Rojters.

Banka Filipinskih ostrva je jedna od dve azijske banke za koje Vajerkard tvrdi da je u njoj deponovao novac, rekla je britanskoj agenciji jedna osoba upoznata sa dešavanjem.

- Ne može se isključiti da je Vajerkard postao žrtva prevare velikih razmera - rekao je glavni izvršni direktor Markus Braun u video poruci.

On nije rekao ko se sumnjiči da je izvršio prevaru, dok su BPI i BDO, dve filipinske banke, demantovale tvrdnje da imaju bilo kakvu vezu sa Vajerkardom.

- Vajerekard nije klijent banke. Dokument u kojem se tvrdi da Vajerkard ima račun kod BDO je falsifikovan a falsifikovan je i potpis službenika banke - navela je BDO banka, a slično saopštenje je objavio i BPI.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari