• 0

Šta kaže šefica ECB, ima li nade za privredu EU?

Finansijska tržišta su još uvek relativno mirna, jer očekuju odlučne poteze

  • 0
Kristin Lagard Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Kristin Lagard je upozorila evropske lidere putem video poziva da moraju da preuzmu inicijativu u procesu oporavka. Angela Merkel je pre neki dan pozvala na zajedništvo, koje je sada kako kaže - važnije nego ikada pre, jer čak ni najjača evropska ekonomija, ne može sama da prevaziđe krizu.

Prema rečima Lagardove, privreda Evropske unije dramatično pada, a njeni čelnici moraju što pre da usvoje plan o oporavku. Oni su juče razgovarali upravo o tom planu, i o predlogu višegodišnjeg proračuna za period od 2021. do 2027. godine. Ono oko čega se zemlje-članice pre svega spore jeste ovo pitanje:

Treba li oporavak EU država podupreti bespovratnom pomoći, povoljnim kreditima ili kombinacijom ta dva instrumenta.

Štedljive zemlje kao što su Austrija, Danska, Holandija i Švedska, protive se ideji o bespovratnoj pomoći, a istu tu ideju najglasnije zagovaraju one države koje su tokom krize bile najjače pogođene, a to su Italija i Španija, uz podršku Francuske.

- Pokazatelji signaliziraju da će privredne aktivnosti u evrozoni, u drugom tromesečju, pasti 13 odsto - kazala je čelnica ECB, i tako potvrdila procene Banke o padu BDP-a evrozone u 2020, za 8,7 posto.

Stopa rasta u 2021. godini bi trebalo da iznosi 5,2 odsto. Kako je Lagard dalje navela, "najdublji privredni pad u istoriji Evropske unije u potpunosti se manifestovao na tržištima rada", te bi, prema njenom stavu, stopa nezaposlenosti u evrozoni mogli dostići 10 %.

- Finansijska tržišta su još uvek relativno mirna, jer očekuju odlučne poteze - zaključuje "ledena dama".

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>