• 2

Dug hrvatskih bolnica prema farmaceutskim kućama munjevito raste, premašio 450 miliona evra

Kako se navodi, zabrinjavajuć je trend rasta dugovanja u aprilu i maju, kada je bilo manje posla vezanog za Covid-19

  • 2
Lekovi, pilule, tablete, ampule, inekcija Foto: Pixabay / Ilustracija

Dug hrvatskih bolnica prema farmaceutskim kompanijama premašio je 3,5 milijardi kuna (oko 460 miliona evra), ove jake kuće su potrošile kredite za lekove i medicinske proizvode kod banaka, a potencijalni drugi talas pandemije otvara pitanje sigurnosti zaliha, poručili su danas, 20. juna, iz HUP-Koordinacije farmaceuta.

Uvažavajući mere Vlade Hrvatske za smanjenje negativnog efekta pandemije korona virusa na privredu, iz HUP-Koordinacije farmaceuta traže hitnu uplatu od najmanje 600 miliona kuna, za plaćanje dugova dobavljačima lekova, kao i osiguranje od dodatnih 200 miliona kuna mesečno, za povećanje bolničkih limita, kako bi se zaustavio dalji rast dugovanja, piše Seebiz.

Kako je već navedeno, dug hrvatskih bolnica prema farmaceutskim firmama za isporučene lekove i medicinske proizvode, premašio je 3,5 milijardi kuna sa zabrinjavajućim trendom rasta u aprilu i maju, uprkos smanjenom obimu posla u tom periodu, navodi se u saopštenju.

Upozoravaju da je dospeli dug bolnica u aprilu porastao za dodatnih 123,7 miliona kuna (oko 16 miliona evra), a u maju za čak 204,8 miliona kuna (oko 27 miliona evra), što je, ističu, neodrživ trend rasta nelikvidnosti koji je iscrpeo kreditne limite farmaceutskih kuća kod banaka, i ugrožava normalno snabdevanje lekovima i medicinskim proizvodima.

Uz rast novog duga, raste i iznos dospelih dugovanja.

Ukupan dospeli dug bolnica, stariji od 180 dana, prema članicama HUP-Koordinacije farmaceuta - na kraju maja premašio je 1,1 milijardu kuna, a dospeli dug, stariji od 300 dana, porastao je na gotovo 390 miliona kuna.

- Najave mogućeg drugog talasa epidemije virusa Covid-19, kao i već prisutne najave povećanja broja zaraženih, upućuju na krajnje neizvesnu jesen, a dugovi dramatično rastu - navodi predsednica HUP-Koordinacije farmaceuta, Diana Percač.

Kako dalje ističe, "ne želimo da blokiramo bolnice, pa još jednom apelujemo na Vladu Hrvatske i jedinice lokalne samouprave kao vlasnike zdravstvenih ustanova, da zaustave abnormalni rast duga koji će nas sve odvesti u propast".

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • љиљана

    20. jun 2020 | 11:42

    Колики је дуг Србије, то треба да брине, а не суседне земље?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>