• 0

Lufthanza tone: Akcije padaju, direktor moli državu za pomoć

Za paket finansijske pomoći od države potrebna je podrška više od dve trećine akcionara

  • 0
lufthanza Lufthanza / Foto: Pixabay

Akcije Lufthanze pale su jutros za 5,7 posto posle izjave generalnog direktora Karstena Špora da će kompanija nastojati da izbegne prizemljenje i insolventnost posle protivljenja njenog najvećeg akcionara uslovima sporazuma o državnoj pomoći od devet milijardi evra.

Drastično smanjenje putovanja zbog pandemije Kovid-19, koje će prema procenama potrajati dugo, teško je pogodilo Lufthanzu i primoralo kompaniju da zatraži od države spasilački paket pomoći.

Najveći akcionar Lufthanze, milijarder Hajnc Herman Tile, sastaće se danas s ministrom ekonomije kako bi izneo zamerke koje ima na paket državne pomoći, rekao je agenciji Rojters jedan izvor upoznat sa dešavanjem.

Generalni direktor Lufthanze, Špor, naveo je u dopisu upućenom radncima da je avio-kompanija imala intenzivne razgovore s vladom i velikim akcionarima "s ciljem da se nađe zadovoljavajuće rešenje za kompaniju i za sve učesnike pre četvrtka“, kada će biti održana vanredna skupština akcionara.

Lufthanza je prošle sedmice upozorila da bi, u slučaju da ne dobije podršku akcionara za paket državne pomoći, mogla da bude prisiljena da zatraži od suda zaštitu kompanije od poverilaca prema nemačkom zakonu o nesolventnosti.

Za paket finansijske pomoći od države potrebna je podrška više od dve trećine akcionara. Tile, koji ima 15,5 posto akcija Lufthanze, ne slaže se da država, po osnovu tog paketa, dobije 20 odsto vlasničkog udela u kompaniji i dva mesta u njenom nadzornom odboru.

Video: Letom za Cirih Er Srbija obnovila putnički saobraćaj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>