• 0
 ≫ 

La la lend? Da li je tržište akcija ušlo u besmislenu igru? Ovaj berzanski vuk upozorava na to

 ≫ 

"Tržišta na kojima vlada euforija nikada ne završe dobro"

  • 0
Biznis, dijagram, statistika Foto: Shutterstock

Cena opklade ove "apsurdno precenjene" berze uskoro će biti plaćena, upozorava Kevin Smit, direktor Crescat capitala, koji, kako kažu njegove kolege, ima pravo u svojoj sumornoj proceni.

- Špekulacije su prisutne, a mnogo toga se zasniva na nadi u dalje štampanje novca od strane Feda, veliki ciklični ekonomski pad već je počeo - naveo je on.

Smit ukazuje da su pojedine cene akcija sulude, i upozorava da investitori kupuju imovinu kao da "ne obraćaju pažnju ne vode računa da se sve može da se sruši".

Smit je podsetio na "makro-trgovinski vek“ odnosno na rotaciju precenjenih zaliha i potcenjenih dragocenih metala.

- Tržišta na kojima vlada euforija nikada ne završe dobro - objasnio je on.

berza, pad Foto: Printscreen

- Američka berza danas je La La Lend, umanjuje novu fazu ekspanzije ekonomije u isto vreme kada je velika recesija tek počela - navodi

On je pokazao i nekoliko grafikona (jedna je fotografija iznad) koji pokazuju kako je tržište padalo početkom godine, pa se vraćalo u martu pre korone, pa opet imalo pad, da bi sada nedavno opet skočilo.

Zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajnim merama, S&P 500 indeks porastao je više od 35 odsto od 23. marta, pa se početkom prošle nedelje primakao rekordnom nivou, dostignutom 19. februara, na samo 6 odsto.

I na evropskim berzama su cene akcija prošle nedelje oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 5,85 odsto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 7 odsto, na 11.949 bodova, a pariški CAC 6,9 odsto, na 4.839 bodova. Na Tokijskoj berzi je, pak, Nikkei indeks oslabio 2,4 odsto, na 22.305 bodova.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>