• 0

Samo u aprilu, 97 odsto turista manje: Evropa nije najgore prošla, evo ko je na prvom mestu

Najveći pad je u Aziji, Evropa na drugom mestu

  • 0
Singapur

Singapur / Foto: Pixabay

Svetski turizam je potonuo dramatično kada je nastupila pandemije: višemesečno zatvaranje granica, obustava letova i karantinske mere učinili su svoje, pa je tako broj međunarodnih dolazaka od početka godine do kraja aprila - opao za 44 odsto u odnosu na isti period 2019.

Gubici u prihodima mere se milijardama, tačnije, iznose 195 mlrd dolara, izveštava Svetska turistička organizacija (UNWTO). Iako su očekivanja bila da će april, zbog Uskrsa, a uprkos pandemiji, biti jedan od najprometnijih meseca godina - to se ipak nije desilo.  Globalno zatvaranja ljudi u kuće dovelo je do pada od 97 odsto u međunarodnim turističkim dolascima samo u aprilu.

Još u martu, kada je korona kriza tek bila na pomolu u Evropi i SAD, pad je iznosi 55 %. Kada je reč o letnjoj sezoni, iz UNWTO napominju da postoji "neka nada", ali da je sve još uvek neizvesno. Njihova preporuka zemljama-članicama, pre svega, jeste da se sada dok je smanjen promet, posvete restartu turističkih politika i strategija.

Posebno je alarmantno to što ovako oštar pad turizma, koji se praktično desio iznenada, ugrožava na milione radnih mesta i ekonomije vlada širom sveta.

- Sve dok se turizam ponovno ne pokrene, pozivamo na snažnu podršku sektoru i pozdravljamo korake koje preduzimaju EU i pojedine zemlje, poput Francuske i Španije, kako bi ekonomski poduprli turizam i izgradili temelje za oporavak - izjavio je glavni sekretar UNWTO-a, Zurab Pololikashvili.

Podaci ove svetske organizacije pokazuju da je do kraja aprila, pandemija najviše pogodila turizam Azije i Pacifika, gde je došlo 51 odsto turista manje nego prošle godine, dok je Stari kontinent doživeo pad od 44 procenata. Slede Bliski Istok s padom od 40 posto, SAD (36%), Afrika (35%).

Video: Ekipa Telegrafa vam otkriva kako je zapravo preći granicu sa Grčkom ove sezone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke