• 0

Korona "slistila" likvidnost Alitalije, u kasi bilo 232 miliona evra keša

Vlada je ubrizgala 400 miliona evra u Alitaliju početkom ove godine

  • 0
Kontrola letenja, avion, aerodrom

Foto: Shutterstock

Alitalija je 31. maja raspolagala gotovinom u iznosu od 232 miliona evra, izjavio je italijanski ministar industrije Stefano Patuaneli, povodom priprema vlade da preuzme avio-kompaniju kojoj je pandemija Kovid-19 slistila likvidna sredstva.

Nacionalizacija gubitaškog avio-prevoznika dolazi nakon 11 problematičnih godina privatnog upravljanja kompanijom i tri neuspešna pokušaja restrukturiranja, navodi Rojters.

Vlada je ubrizgala 400 miliona evra u Alitaliju početkom ove godine, nakon što joj je 2017. odobrila zajam za premošćavanje u iznosu od 900 miliona evra, koji nije vraćen.

- Na dan 31. maja, kompanija je imala 232 miliona evra likvidnosti... prihod je u periodu od januara do maja iznosio 505 miliona - rekao je Patuaneli na sednici parlamenta.

U istom periodu prošle godine, ova vazduhoplovna kompanija je zabeležila 1,1 milijardu evra prihoda.

Ministarka za saobraćaj Paola De Mikeli je, govoreći u parlamentu o planu nacionalizacije, istakla da će država investirati u avione, „naročito u one za dugolinijske“ letove.

Rim je najavio prošlog meseca, kada je počeo da ublažava tromesečne mere zatvaranje zbog korona virusa, da će uložiti najmanje 3 milijarde evra svežeg kapitala u Alitaliju kao bi ponovo pokrenuo poslovanje kompanije, sada u formi novog javnog preduzeća.

Vlada je planirala da nacionalizuje avio-prevoznika početkom juna, ali taj projekat još nije u celosti uobličen a ministri danas nisu izneli bilo kakav vremenski okvir u kojem će to biti realizovano.

Video: Na beogradski aerodrom će morati da se dolazi 3 sata pre leta: Evo šta će još biti obavezno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>